Linkovi

Vrijednosti dionica na američkim tržištima naglo porasle


Jučer su financijska tržišta diljem svijeta i dalje oscilirala, no vrijednosti dionica na tržištima u Sjedinjenim Državama naglo su porasle, uslijed očekivanja da će Kongres krajem tjedna odobriti prijedlog za spašavanje financijskog sektora kojeg je Zastupnički dom Kongresa odbio u ponedjeljak.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je za 485 bodova, odnosno 4,7 posto, što je najveći dnevni porast u posljednjih šest godina. Ovaj je skok nadoknadio više od polovice ukupnog pada vrijednosti u ponedjeljak od gotovo 9 posto. Ovom je pomaku pridonijela izjava obiju predsjedničkih kandidata - Johna McCaina i Baracka Obame – u kojoj su oni izrazili svoju podršku vladinom paketu pomoći od 700 milijuna dolara za otkup loših investicija američkih banaka. I predsjednik Bush je izrazio optimizam po ovom pitanju, rekavši da neprihvaćanje plana u ponedjeljak ne znači i kraj zakonskog procesa. Na Wall Streetu, financijski stručnjak tvrtke Seaport Securities, Teddy Weisberg, rekao je da je vladin plan spašavanja financijskog tržišta u interesu svih Amerikanaca:

“Zbivanja u financijskom sustavu utječu na svaki segment naše ekonomije. Ako dođe do zamrzavanja financijskog sistema i njegovog kraha, to će imati dalekosežne posljedice ne samo u našoj ekonomiji već i svugdje u svijetu.”

U cjelini, ovoga je rujna zabilježen najlošiji rezultat na američkom tržištu dionica od 2002. godine – indeksi Standard i Poors zabilježili su pad od devet posto. U Europi cijene dionica i vrijednosti stranih valuta su pale. Euro je doživio najveći dnevni pad naspram dolara od 2001. godine: 2 i pol posto, na dolar i 41 cent. I britanska funta naglo je pala, na 1 dolar i 77 centi. Podsjetimo, prije tri mjeseca taj je odnos bio jedan naprama dva – za jednu se funtu moglo dobiti dva dolara. Cijena zlata pala je za 13 dolara, na ispod 881 dolara po unci.

XS
SM
MD
LG