Linkovi

Francesc Vandrell: Međunarodna zajednica mora preispitati svoju strategiju u Afganistanu


Bivši vodeći diplomat Europske unije za Afganistan kaže da međunarodna zajednica treba ponovo razmotriti svoje ciljeve i djelovanje u toj zemlji da bi izbjegli moguću katastrofu. Francesc Vendrell, koji je nedavno napustio taj položaj, razgovarao je za Glas Amerike s Garyjem Thomasom.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Francesc Vendrell pozvao je na temeljiti pregled međunarodne strategije i ciljeva u Afganistanu:

"Trebamo sjesti, pogledati koju smo to strategiju provodili, odlučiti da li će ta strategija postići ciljeve koje smo si postavili, na što je odgovor vjerojatno ne, te onda pogledati da li možda trebamo prilagoditi naše ciljeve."

Vendrell kaže da je raspoloženje u Afganistanu loše, aktivnost talibanskih pobunjenika u oštrom je porastu, korupcija i nedostatak državnih usluga doprinijeli su najgoroj godini koju je ta zemlja imala od 2001. godine. No, on vjeruje da se situacija može popraviti:

"Percepcija u Afganistanu posebice je da je situacija puno lošija. Postoji jaki osjećaj pesimizma i skepse oko budućnosti. No nama nije suđeno da ne uspijemo. Dokle god su tamo međunarodne snage Taliban neće moći na primjer osvojiti ili zaprijetiti Kabulu ili nekom drugom velikom regionalnom centru. Međutim, to ne znači da ništa ne trebamo promijeniti."

Smatralo se da je talibanska pobuna smrtno ranjena u 2001. godini, no militanti su se reorganizirali u novim skloništima u plemenskom području Pakistana, iz kojeg učestalo napadaju američke i NATO trupe. Nasilje je doprinijelo porastu broja civilnih žrtava u Afganistanu za 40 posto u prošloj godini. Predsjednik Karzai je o tome govorio u svojem nedavnom govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda:

"Nastavak civilnih žrtava ozbiljno je potkopao legitimnost borbe protiv terorizma i kredibilitet partnerstva Afganistanaca i međunarodne zajednice."

Sjedinjene Države planiraju poslati još postrojbi u Afganistan, a to će učiniti i Francuska. Vendrell kaže da će povećanje snaga pomoći situaciji, no da se to treba pažljivo učiniti, obzirom da je to osjetljivo pitanje za Afganistance:

"Mi moramo biti pažljivi pri povećanju stranih vojnih snaga, jer greške koje se i dalje dešavaju, bilo vezano za civilne žrtve i nasilne upade u kuće, kao i zatočenja u centrima za pritvor poput onog u zračnoj bazi Bagram, jako odmažu i stvaraju mnogo animoziteta u stanovništvu."

Zbog svojih obveza u Iraku, Sjedinjene Države neće imati dodatne trupe na raspolaganju za slane u Afganistan sve do sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG