Linkovi

Sammy Cahn - skladatelj za sva vremena


Američki skladatelj Sammy Cahn napisao je tekstove za neke od najpopularnijih američkih pjesama koje su snimili mnogi poznati pjevači, poput Franka Sinatre. Cahn je preminuo prije 15 godina, no nedavno održana glazbena svečanost u čast ovom skladatelju predstavila je njegovu glazbu novoj generaciji.

Tekstovi Sammyja Cahna ponekad bi bili zabavni, i često romantični, u hitovima poput "Three Coins in the Fountain," pjesmi koja je dobila nagradu Oscar u istoimenom filmu 1954. godine. To je bezbrižna pjesmica o ljubavi i braku.

Corky Hale je istaknuta jazz glazbenica koja je bila dobra prijateljica Sammyja Cahna. Ona je producirala nedavno održani homage ovom tekstopiscu.

"Sammy je bio izuzetno duhovita osoba. Njegovi su roditelji željeli da on postane violinist. Kao dječak je svirao violinu, ali je zbog toga bio očajan. To nije bilo ono što je želio raditi u životu," kaže Corky Hale.

Sammy Cahn je svirao violinu po njujorškim varijeteima, a onda se udružio s jednim prijateljem – klaviristom Saulom Chaplinom – s kojim je odlučio napisati seriju hitova. Jedan od najranijih temeljio se na jednoj popularnoj pjesmi na jidišu - "Bei mir bist du schoen," kojeg su snimile Andrews Sisters 1937. godine.

S Chaplinom i drugim glazbenicima, Cahn je postizao hit za hitom na top ljestvicama, koje su snimili gotovo svi utjecajni pjevači tog doba. Jedan, kojeg pjeva Sinatra, postao je svojevrsna himna američkom gradu Chicagu - njen naslov je "My Kind of Town."

Dvije verzije još jednog hita, "It’s Been a Long Time," dostigle su vrh top ljestvica 1945. godine. Cahn je tu pjesmu napisao s Juleom Styneom. Jedna od popularnijih verzija je ona u izvedbi Dinah Shore i Al Jolsona.

David Baron direktor je Centra za primijenjene umjetnosti u Beverly Hillsu, u kojem se održala glazbena manifestacija u čast Sammyja Cahna, kao dio napora za prikupljanje novca za obnovu kazališta tog centra. On je primijetio da bi danas Cahn imao 95 godina, ali i da njegovo djelo vremenom ne tamni:

"Kad pomislim na glazbu Sammyja Cahna, njegove tekstove i neke od njegovih velikih hitova, pomislim na neke od mladih glazbenika koji ga ponovno pjevaju, poput Michaela Bublea i ostalih izvođača koji bi ushićeno primijetili: ‘sjajno, pa to su pravi klasici.’"

2007. godine kanadski pjevač Michael Buble snimio je "Call Me Irresponsible," klasik koji je inače postao poznat u izvedbi Franka Sinatre:

Glazbena svečanost u čast Sammyja Cahna nazvana je "It’s Magic." Taj naziv dolazi iz još jedne klasične Cahnove skladbe u izvedbi Dinah Washington iz 1950. godine.

XS
SM
MD
LG