Linkovi

Predsjednik Bush izrazio uvjerenje da će se postići sporazum o stabiliziranju financijskog sektora


Predsjednik Bush je izjavio kako je uvjeren da će se postići sporazum o stabiliziranju nemirnog američkog financijskog sektora, samo dan nakon što Zastupnički dom nije usvojio plan vrijedan 700 milijardi dolara. Neusvajanje ovog zakonskog prijedloga dovelo je jučer do velikih gubitaka na burzama, a Indeks Dow Jones zabilježio je rekordan numerički pad od 778 bodova.

Predsjednik Bush kaže da je ovo kritičan trenutak za američko gospodarstvo koje ovisi o odlučnoj akciji savezne vlade. "Koliko god željeli da ova situacija bude drugačija, naša zemlja nije sučeljena s izborom između vladine akcije i glatkog funkcioniranja slobodnog tržišta. Mi smo sučeljeni s izborom između poduzimanja akcije i izgleda za stvarnim ekonomskim teškoćama. Zbog financijske sigurnosti svakog Amerikanca, Kongres mora poduzeti akciju".

Zastupnički dom odbacio je predsjednikov plan da se otkupe hipotekarski zajmovi koji su izgubili na vrijednosti zbog poremećaja na tržištu nekretnina. Banke koje drže takve zajmove postrožile su kriterije za izdavanja zajmova, što potrošačima i kompanijama otežava njihovo dobivanje. Predsjednik je svoj govor održao danas uoči otvaranja američkih burzi u 9:30 minuta po istočno američkom vremenu. Obojica američkih predsjedničkih kandidata barack Obama i John McCain danas su predložila da se poveća limit na uloge za koje jamči vlada sa 100 tisuća na 250 tisuća dolara.

Obojica kandidata također su zatražila od članova Kongresa da nastave s radom na paketu mjera za stabiliziranje financijskih tržišta. Inače burze dionica u Japanu i Australiji zabilježile su pad vrijednosti od oko 4 posto, dok je u Hong Kongu zabilježen blaži rast vrijednosti burzovnog pokazatelja. Na vodećim europskim burzama ujutro je zabilježen pad vrijednosti, da bi nakon toga skoro svi ključni pokazatelji dan završili u pozitivi.

XS
SM
MD
LG