Linkovi

"Skin Deep" - novi album Buddyja Guya


Sedamdesetdvogodisnji bluesman Buddy Guy – pjevac, skladatelj i gitarist, dobitnik pet Grammyja, clan Rock-and-Roll Hall of Fame, jos uvijek je u vrhunskoj formi, sto potvrdjuje i album “Skin Deep,” izdan krajem srpnja. Buddy Guy je u drustvu najblizih prijatelja....

Na usporavanje Buddy Guy ni ne pomislja. Na svom prvom studijskom albumu u tri godine, udruzio se s nekoliko prijatelja. Medju njima je i pedal-steel gitarist Robert Randolph.

Guy nikad nije imao problema u privlacenju publike. Jedan od njegovih najvecih stovatelja bio je Jimi Hendrix koji je znao i vlastite koncerte otkazivati samo da bi mogao otici na koncert Buddyja Guya. Teksaski blues-rocker Stevie Ray Vaughan bio je jedan od rijetkih sretnika koji je imao priliku svirati uz svog idola. Stevie je jednom rekao: 'Buddy svira onako kako jos nikad nikoga nisam cuo.'

Neki od drugih Buddyjevih stovatelja su Jimmy Page, Jeff Beck i cesti suradnik Eric Clapton.

Buddy Guy i Eric Clapton, ponovno su zajedno u skladbi "Every Time I Sing the Blues." Guy je prosao dugi put otkako se pojavio na cikaskoj blues sceni potkraj 50-ih godina. Dobio je ugovor pobjedivsi na lokalnom natjecanju na kojemu su sudjelovali i Magic Sam i Otis Rush. Od 1965. godine, nije ih puno bilo koji su mogli nadmasiti Guya kao jednog od najbolje prodavanih umjentika elektricnog bluesa.

Sto se njegovih koncerata tice, vecina koja na njih odlazi nikad ih ne zaboravlja. Dok svira, Guy prolazi gledalistem, razgovara s publikom, dopusta da i sami prebirete po njegovoj gitari. Kad je posebno dobro raspolozen, svirat ce na gitari zubima, nogama i baticima za bubnjanje. Svirat ce na gitari iza ledja, baciti je visoko u zrak, okrenuti je prije nego sto je opet doceka rukama. Njuorleanskog bluesmana Guitar Slima navodi kao inspiraciju za takve nastupe.

U lipnju, Guy se nasao na naslovnici casopisa Rolling Stone, zajedno s B. B. Kingom, Carlosom Santanom i drugim velikim gitaristickim imenima, za “Stotinu najboljih gitaristickih skladbi svih vremena.” Guyova “Stone Crazy,” iz 1961. godine, nasla se na 78. mjestu liste Rolling Stonea.

XS
SM
MD
LG