Linkovi

Venezuela intenzivira odnose s Rusijom


Početkom mjeseca dva su ruska strateška bombardera tipa Tupoljev-160 sudjelovala u vojnim vježbama s oružanim snagama Venezuele. Manevri su se održali uz obale Venezuele i Brazila. Ovi ruski zrakoplovi u stanju su letjeti na velike razdaljine a opremljeni su konvencionalnim i nuklearnim naoružanjem – među ostalim i dalekometnim nuklearnim raketama. No, Moskva je naglasila da dva zrakoplova koji su bili u Venezueli nisu uopće bili naoružani. Bez obzira na to, rusko slanje aviona u Zapadnu hemisferu podsjeća na hladni rat – kaže Daniel Erikson iz washingtonske ustanove –Inter-američki dijalog.

"Ja bih to nazvao najprovokativnijom akcijom Rusije u Zapadnoj hemisferu od kraja hladnog rata."

Posjet ruskih strateških bombardera Venezueli ukazuje na produbljivanje odnosa Moskve i Caracasa, gdje je na vlasti Hugo Chavez, poznat po svojoj anti-američkoj politici. Jason Lyall sa sveučilišta Princeton kaže da Venezuela najviše svog oružja nabavlja u Rusiji.

"Venezuela je u posljednje četiri godine potrošila na rusko oružje oko 4 i pol milijarde dolara. Među ostalim i na borbene zrakoplove. Sada s Moskvom pregovaraju o kupnji tri podmornice. Nabavljen su i ruska oklopna kola te pješačko naoružanje. Većina najnovijeg venezuelanskog arsenala danas dolazi iz Rusije."

Na sve bliskije veze između Rusije i Venezuele ukazuje i najava mornaričke vježbe u Karipskom moru, u kojoj će sudjelovati i ruski brodovi. Jason Lyall kaže da su četiri ruska ratna broda napustila arktičku luku Severomorsk kako bi stigli do Kariba u studenom, kada se održava vježba.

"Rusi na vježbu šalju atomski razarač Petar Veliki. To je glavni brod ruske Sjeverne flote, jedno od najboljih, najmodernijih plovila ruske ratne mornarice. Iako na vježbu šalju tek četiri broda, ti koje su izabrali pokazuju da Moskva ovu misiju smatra važnom. Poslali su ono najbolje što imaju."

Moskva očito želi pokazati da je sposobna ostvariti utjecaj i u američkom susjedstvu – kaže Jason Lyall.

"Ova mornarička vježba predstavlja odgovor na širenje NATO saveza i na prisutnost američke flote u Crnom moru, do koje je došlo nakon rusko-gruzijskog sukoba. Rusima se ne sviđa da u Crnom moru ima toliko brodova NATO saveza. Smeta im što je humanitarna pomoć za Gruziju dopremljena američkim ratnim brodovima. Zbog toga ne treba čuditi što Rusi sada odgovaraju, zapravo, istom mjerom. Mornarička vježba u Karibima – uz glavne trgovačke i energetske prometne pravce – vrlo je slična vojnoj prisutnosti Sjedinjenih Država i NATO saveza u regiji Crnog mora."

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez ovom vježbom šalje određenu poruku Sjedinjenim Državama – kaže Daniel Erikson.

" Hugo Chavez očito smatra da je upravo on glavni protivnik Amerike u Zapadnoj hemisferi. Uspostavio je veze s Rusijom s jedne strane kako bi iritirao Washington, a s druge da pokaže da je od Amerike zaista neovisan, da mu se ništa neće dogoditi. I to je točno – Chavez zbog ovog neće snositi posljedice."

Predsjednik Venezuele izjavio je da je cilj partnerstva s Rusijom – obraniti se od prijetnje koja stiže iz Sjedinjenih Država. Kao dokaz za te navodne prijetnje Chavez daje nedavno re-aktiviranje američke Četvrte flote, koja bi trebala djelovati u Zapadnoj hemisferi. Međutim, američki analitičari kažu da Četvrta flota nije prijetnja ovoj južno-američkoj zemlji. Četvrta flota čak nema niti stalnog brodovlja – kaže Frank Mora s Nacionalnog ratnog koledža u Washingtonu.

" U sjedište te flote u Jacksonvilleu na Floridi nije poslan niti jedan brod. Tamo je u ovom trenutku jedino stožer flote. "

To tvrdi i Cassandra Newell iz britanskog stručnog časopisa za vojnu problematiku Jane's Defense Weekly.

" Četvrta flota koristila bi brodove drugih američkih flota – Treće koja operira uz Zapadnu obalu Sjedinjenih Država ili Druge, koja ima bazu u Norfolku u Virginiji. Četvrta flota, sama po sebi, nema brodove."

Frank Mora i druge američki stručnjaci kažu da je Četvrta flota ponovno aktivirana kako bi odgovorila na mirnodopske izazove poput uragana i drugih elementarnih nepogoda. Njezina je zadaća dopremiti humanitarnu pomoć u regiju Kariba. Kada dođe do potreba da se takva misija provede, u Četvrtu će flotu stići plovila iz drugih američkih flota – kaže Frank Mora.

"Četvrta flota je osnovana kako bi se zemljama Južne Amerika poslala jasna poruka da će Washington iskoristiti sve svoje kapacitete kako bi – u suradnji s tim zemljama – dopremio humanitarnu pomoć, ili se recimo suprotstavio krijumčarima droge. Chavez i drugi koji govore o 'američkoj hegemoniji' ili 'invaziji' jednostavno nisu u pravu."

Analitičari upozoravaju da bi jedna takva misija u Karibima mogla koincidirati s rusko-venezuelanskom vojnom vježbom sredinom studenog. Međutim, oni ne očekuju da bi moglo doći do incidenata ili otvorene konfrontacije dviju strana.

XS
SM
MD
LG