Linkovi

Postignut provizorni sporazum za spas američkog financijskog sektora


Izgledajući umorno, ali zadovoljno, čelnici Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa, zajedno s drugim važnim zakonodavcima, došli su do podija za konferencije za novinare u glavnoj zgradi Kongresa te objavili da su postigli sporazum koji će – kako vjeruju – pomoći u spašavanju financijskih tržišta i zaštititi Amerikance. Predsjedateljica Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi je rekla:

"Postigli smo veliki napredak. Sad moramo sve staviti na papir kako bismo dogovor mogli i formalno usvojiti."

Zakonodavci su potom prepustili riječ ministru financija Henryu Paulsonu.

"Počeli smo s vrlo važnim zadatkom, stabilizacijom tržišta, kako bismo zaštitili sve Amerikance i to na način da zaštitimo poreske obveznike koliko god je to moguće."

Originalni pakt pomoći koji je predložila vlada predsjednika Busha procjenjuje se na 700 milijardi dolara. S tim novcem od financijskih institucija koje su zapale u probleme žele se otkupiti nenaplativi zajmovi kako bi se spriječio kolaps američkog kreditnog tržišta. No zakonodavci su se usprotivili prijedlogu nakon vala javnih pritužbi i reakcija medija oko vrijednosti predloženog paketa. Oni su zatražili veći kontrolu i druge mjere. Prošlog tjedna, unatoč inicijalnim objavama o postizanju načelnog dogovora, republikanci u Zastupničkom domu inzistirali su i na drugim promjenama. Republikanac Roy Blunt izrazio je vjerovanje da sporazum može biti objavljen kasnije tijekom nedjelje, ali su njegove riječi ostavile prostor za uzmicanje.

"Razmotrit ćemo konačni tekst sporazuma i posavjetovati se s kolegama."

Zakonodavci nisu objavili dodatne pojedinosti koje će biti priopćene naknadno.

XS
SM
MD
LG