Linkovi

Sanader: Hrvatska - odgovoran partner u Vijeću sigurnosti


Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da je Hrvatska sada, po prvi put, u poziciji baviti se problemima iz nove perspektive – izabrane članice Vijeća sigurnosti.

"Članstvo u Vijeću sigurnosti nije samo velika čast za Hrvatsku, nego i velika odgovornost za koju smo se pripremali tijekom proteklih godina. Tijekom prošlog desetljeća završili smo transformaciju i profilirali se kao centar stabilnosti, sigurnosti i suradnje u jugoistočnoj Europi. Danas je Hrvatska na predvorju Europske unije. Odlučni smo završiti pregovore o pristupanju 2009. godine i time okončati složeni proces dubokih političkih, gospodarskih i društvenih reformi. Naša nas je europska vokacija vodila u razdoblju tranzicije i ona će nas i dalje voditi nakon pristupanja u Europsku uniju."

Premijer Sanader je rekao da Hrvatska podjednaku važnost pridaje članstvu u NATO-u te očekuje da će postati članica Saveza do sljedećeg summita u proljeću 2009., kada će se obilježiti i 60. obljetnica NATO-a. Podsjetio je da su hrvatske snage danas angažirane u 13 mirovnih operacija Ujedinjenih naroda na četiri kontinenta.

"Kao članica Vijeća sigurnosti, Hrvatska će nastaviti djelovati kao odgovoran partner, posvećen zajedničkom naporu održanja i izgradnje mira kroz promociju ljudskih prava i demokracije, borbu za iskorjenjivanje siromaštva i nepravde, te promicanje djelotvornog multilateralizma".

Govoreći o pošasti terorizma hrvatski čelnik ocijenio je da su teroristički akti u svojoj biti kriminalne radnje i da se ničime ne mogu opravdati. Hrvatska cijeni i pruža punu podršku svim naporima u globalnoj borbi protiv terorizma, unutar UN-sustava, i izvan njega, rekao je hrvatski premijer. Sanader se osvrnuo i na prilike u regiji.

"Međutim, i dalje ima nedovršena posla u našoj susjednoj regiji. Dopustite da spomenem jedno: Bosna i Hercegovina. Ravnopravnost svih triju konstitutivnih i suverenih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, je temelj za stabilnost ove zemlje. Republika Hrvatska je spremna pomoći Bosni i Hercegovini te ostalim zemljama u regiji putem aktivne politike suradnje."

Hrvatski premijer rekao je u svom govoru da u djelovanju na međunarodnoj sceni Hrvatsku vodi osjećaj za odgovornost, solidarnost i dobra vjera.

XS
SM
MD
LG