Linkovi

Mickey Mouse - 'vojnik Sotone'?


Neki stručnjaci za islam osuđuju nedavnu vjersku osudu, odnosno fatvu, kojom je saudijski klerik rođen u Siriji, Sheikh Mohammed Sala al Munijd zatražio ubojstvo Mickeya Mousa. Takva fatva postala je predmet izrugivanja i ismijavanja diljem svijeta.

Mickey Mouse mogao bi odahnuti kad bi znao da je dio islamskih klerika ustao protiv fatve kojom se poziva na ubojstvo lika iz Disneyevih animiranih filmova. Sheikh Mohammed Salah al Munjid nedavno je govorio na jednoj saudijskoj vjerskoj televiziji. Tom je prilikom nazvao Mickeya Mousea "Sotoninim vojnikom" te je zatražio da bude ubijen.

"Taj miš je ogavan lik. On je potpuno truo. Iza njega se krije Sotona. Očito je da je on vojnik Sotone" - rekao je Sheikh Munjid koji je nekoć radio kao saudijski diplomat u Washingtonu. Munjid tvrdi da djeca u islamskom svijetu sad obožavaju miševe kao uzvišena bića dok islam uči da su oni nečisti.

U međuvremenu, egipatska teologinja Suada Saleh stala je u obranu Mickey Mousea. Gospođa Saleh vjeruje da Munjidova fatva čini islam u očima drugih smiješnim. Ona tvrdi da prema islamu stvarni miš treba biti ubijen, no Mickey Mouse je samo lik iz animiranog filma prema tome ne može ga se ubiti. Teolog Sheikh Mohammed Duheim također je osudio fatvu Skeikha Munjida, kazavši da on nema pravo govoriti u ime islam. "Po ovom pitanju, moramo dati neka pojašnjenja. Mi smo različiti, dolazimo iz različitih kultura i nema svatko pravo govoriti u ime svih muslimana" - kaže Sheikh Duheim.

Fatva protiv Mickeya Mousea izazvala je podsmijeh na Zapadu uključujući televizijske mreže i programe poput Fox Newsa, Saturday Night Live i komičara Jaya Lenoa. Sheikh Munjid sada tvrdi da nije objavio fatvu za ubojstvo Mickeya Mousea. Ja sam samo izrazio svoje mišljenje, rekao je Sheikh Munjid.

XS
SM
MD
LG