Linkovi

Pismo Jose Manuela Barrosa 'budućem američkom predsjedniku'


Europa i Amerika trebaju početi slagati novu transatlantsku agendu, naglasio je u predavanju na temu suradnje dvaju obala Atlantika predsjednik Europske komisije.

Pismo iz Bruxellesa budućem američkom predsjedniku, bez obzira bio to McCain ili Obama, predstavljalo je podlogu predsjedniku Europske komisije Jose Manuel Barrosu za predavanje o transatlantskim odnosima.

"Imamo transatlantsko tržište, NATO, Transatlantsko ekonomsko vijeće i druge instrumente u našu korist, ali se moramo maknuti još naviše od toga - sada je vrijeme početi razmišljati o atlantskoj agendi za globalizaciju. Ne govorim o ekskluzivnom klubu zatvorenom za one izvana ili protuteži novostvorenim silama, govorim o atlantskoj zajednici vrijednosti koja efikasnije radi s drugima oblikujući strukturu globalnog upravljanja i rješavanja novih vidova izazova s kojima se danas suočava čitav svijet. U vremenima nesigurnosti" - poručio je Barroso - "Europska unija treba Sjedinjene države kao što Sjedinjene države trebaju Europsku uniju. Mijene koje donosi globalizacija ne uvažavaju državne granice, valja im se suprotstaviti zajednički."

"Nicanje novih moćnih država vodi multipolarizmu, a to je sustav utemeljen na nadmetanju i rivalstvu. Radijee prepuštam natjecanje biznisima i međunarodnim sportskim događajima" - kaže predsjednik Europske komisije, tvrdeći da kombinacija globalizacije i novih sila na svjetskoj sceni zahtijeva prilagođavanje.

Primarno je jačanje transatlantskog gospodarstva što možda izgleda pretjerano očekivati obzirom na četiri trilijuna dolara vrijednu godišnju robnu razmjenu ili 40 posto sveukupne svjetske. Potpora trgovinskoj razmjeni bez carinskih barijera između dvaju obala Atlantika ključna je za njihov razvoj. I SAD i EU mogu, zajednički, doprinijeti miru i stabilnosti. "Sada nije vrijeme za hladni rat nego za hladne glave“ - ustrvdio je duhovito Barroso, uz opasku na račun Rusije: "dali smo do znanja predsjedniku Medvedevu da, ukoliko Rusija želi biti doživljavana kao velila sila, što je njezino pravo, ona mora braniti legitimne interese kroz politički dijalog, multilateralizam i diplomaciju a ne arhaičnim sredstvima koja trebaju ostati u najtamnijim danima dvadesetog stoljeća“.

Sve su ovo teme koje se jednako tiču i američkog predsjednika- završio je predsjednik Europske komisije pismo budućem 44. predsjedniku SAD.

XS
SM
MD
LG