Linkovi

Tom Vanderbilt: "Vrijeme je da prometne udese u kojima netko izgubi život prestanemo zvati nesrećama"


Izvjesni Tom Vanderbilt napisao je knjigu od 402 stranice na temu prometa. Ne zvuči kao pretjerano znanimljiva knjiga. No, uz opis nekih od naših zanimljivijih navika za upravljačem, knjiga Traffic: Why We Drive the Way We Do, nudi i jedan prijedlog, koji bi mogao uzrokovati mnoge nesane noći, kada bi se primijenio na vas.

Vanderblit, naime, kaže da je vrijeme da prometne udese u kojima netko izgubi život prestanemo zvati nesrećama. Prošle je godine 41 tisuća ljudi poginula na cestama u Americi, i Vanderbilt ističe da nisu sve nesreće bile uzrokovane slučajem, mehaničkim problemima, nepredviđenim okolnostima, ili takozvanim božjim djelima. Pijani, drogirani, pospani i podivljali vozači ubiju toliko ljudi, dodaje on, da je čak i poznati British Medical Journal prestao koristiti riječ nesreća 2001. godine. Umjesto toga, koriste riječ incident, što u prijevodu označava događaj koji je rezultirao ozljedom.

U izjavi za Glas Amerike, Vanderbilt kaže da rijetko koristimo riječ nesreća kako bi opisali pad aviona, jer, pojašnjava on, jednostavno ne postoji način da se ovakve stvari izbjegnu, budući da se greške događaju. S druge strane, kaže Vanderbilt, čak i one prometne udese koji su uzrokovani nečijim očiglenim nepažljivim ponašanjem smatramo nesretnim slučajem, situacijom u kojoj je netko bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, i to je sve.

Vanderbilt vjeruje da su zbog ovako nemarnog odnosa prema prometnim nezgodama i kazne za one koji ubiju nekoga u prometu mnogo lakše nego kada se radi o ubojstvu nekim drugim sredstvom. Na primjer, može se dogoditi da ne provedete ni dana u zatvoru kada ubijete nekoga u prometu, ukoliko vam je to prvi prekršaj takve vrste.

Upravo stoga što svi sebe možemo zamisliti u takvoj situaciji, piše Vanderbilt, kao društvo u cjelini želimo izbjeći teške kazne za takozvana ubojstva iz nehata. Kao rezultat imamo vrlo malo poticaja da budemo odgovorniji i sigurniji na cestama.

XS
SM
MD
LG