Linkovi

Predsjednik Bush će se večeras obratiti Amerikancima glede plana za stabilizaciju financijskih tržišta


Večeras će se predsjednik Bush obratiti Amerikancima govorom, kojeg će uživo prenositi televizija, u kojem će objasniti vladin plan vrijedan 700 milijardi dolara za stabilizaciju američkih financijskih tržišta. Bijela je kuća priopćila da se predsjednik želi izravno obratiti Amerikancima pomoći im u razumijevanju opsega problema s kojima je sučeljeno američkog gospodarstvo. Prije toga, predsjednik Bush je izjavio kako će se voditi još puno rasprava o predloženom vladinom programu za spašavanje problematičnih investicijskih tvrtki, međutim, dodao je da je uvjeren da će Kongres usvojiti zdrav plan za stabilizaciju financijskih tržišta. Ovo je američki predsjednik danas izjavio u New Yorku.

Inače administracija predsjednika Busha je naišla je duboku skepsu i povremeno neprijateljska pitanja o planu stabilizacije pred senatskim Odborom za bankarstvo jučer. Danas je guverner američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio pred Zajednički Odborom Senata i Zastupničkog doma Kongresa da psotoji "ozbiljna prijetnja" financijskoj stabilnosti. Dodao je da je pravovremena i djelotvorna akcija "ključni preduvjet" za ekonomski oporavak.

Legendarni američki investitor Warren Buffet pokušava pomoći američkim financijskim tržištima i planu američke vlade o njihovoj stabilizaciji vrijednom 700 milijardi dolara. On je izjavio za televizijsku mrežu CNBC da bi članovi Kongresa trebali usvojiti taj prijedlog jer je to – citiramo – "ispravno". Buffet, donedavno najbogatiji pojedinac na svijetu, dodao je da ne postoji druga održiva opcija.

Prije toga je njegova investicijska tvrtka odlučila uložiti pet milijardi dolara u diva s Wall Streeta kompaniju Goldman Sachs, što je veliki poticaj instituciji pogođenoj problemima u američkom financijskom sektoru. Warren Buffet je također izajvio da ima povjerenje u američku saveznu vladu i tvrtke s Wall Streeta koje su se našle u problemima. Neki analitičari vjeruju da bi ovaj Buffetov potez mogao inspirirati druge ulagače da ponovno stave svoj kapital na financijska tržišta.

XS
SM
MD
LG