Linkovi

Twitter - najnovije komunikacijsko pomagalo


Jeste li ikad pokušali ne javiti se na telefon koji zvoni? Njegovom je sirenskom zovu jako teško odoljeti. Slično je i s emailom: pristojnost čovjeka tjera da odgovara na poruke bez obzira koliko one bile trivijalne. No, to nas dovodi do Twittera, najnovijeg komunikacijskog pomagala koje, međutim, ne zahtijeva od korisnika punu pažnju. Tehnički naziv za usluge poput Twittera je - mikro blogiranje.

Pretplatnici koji ga koriste upisuju kraće poruke na svojim mobitelima ili kompjuterima, a te se poruke - odnosno 'tweets' - trenutačno distribuiraju njihovom krugu prijatelja. Ti prijatelji - ili, kako ih se u žargonu Twitter naziva: sljedbenici! - mogu odmah odgovoriti, odgoditi odgovor za kasnije ili ga potpuno ignorirati.

"Kad god pošaljem tweet, od dvjestotinjak mojih sljedbenika vidi ga možda samo jedan, možda i svi ... ovisno o tome tko obraća pažnju."

Tako kaže programer i entuzijast Twittera Bryan Booth, koji šalje svoje tweetove nekoliko puta dnevno. Ako mu netko odgovori iz toga se može razviti konverazija, ali ne mora. Twitter naime udružuje elemente druženja s interneta s prenosivošću mobitela i s trenutačnošću instant poruka.

… Pedagoškinja Mary Nunaley šalje svoje tweetove u vrijeme dok čeka na svog sina koji je na satu tenisa. Nunaley može slati tweetove preko mobitela jer su oni - na najveću radost korisnika - kratki. Najviše 140 znakova po poruci.

"Ta ograničenost na 140 znakova za mene je bila presudna: natjera te da jasno razmisliš što želiš reći. To je ustvari jedna jedina rečenica i naučiš se razmišljati u vrlo preciznim terminima."

Twitter ustvari preokreće poznate oblike druženja na Internetu naglavce. Kod servisa poput Facebooka, ljudi vas pozivaju da postanete jedan od njihovog kruga prijatelja. Kod Twittera, vi sami odlučujete koje ćete osobe 'slijediti'. To mogu biti i potpuno vam nepoznati ljudi. Nunaley kaže da jedna obična ključna riječ u pretraživanju pokaže teme ili osobe koje su joj zanimljive.

No, mogućnost da se svagdje, u svakom trenutku može širokom krugu 'sljedbenika' iskazati svoje mišljenje može izazvati i probleme. Nunaley je to iskusila na nedavnoj stručnoj konferenciji odakle su njezini komentari o govorniku - odaslani kao tweetovi - doprli do očiju njezinog šefa i prije nego što je govornik završio svoje izlaganje.

… S druge strane, programer Bryan Booth koristi Twitter prvenstveno u poslovne svrhe, povezujući se sa svojim kolegama diljem svijeta u svrhu međusobnog pomaganja savjetima. On kaže da je sposobnost Twittera da poveže ljude sličnih interesa, a bez ikakvog pritiska obveze, pridonijela ogromnoj popularnosti tog servisa ne samo u Americi, nego i drugdje u svijetu.

"Strašno je popularan u Japanu. Tamo je, čini mi se, najveći broj pretplatnika od bilo koje druge zemlje. Popularan je i u Italiji, Portugalu, Rusiji. Mislim da je Amerika tek peta po broju korisnika Twittera."

A, ako je imitiranje najiskrenija vrsta laskanja, onda Twitteru stvarno ide jako dobro: prema nekim procjenama, u svijetu se već pojavilo stotinjak sličnih servisa. Neki od najpoznatijih imaju i jednako vedre nazive: Spoink, Plurk, Pownce, da spomenemo samo nekoliko.

XS
SM
MD
LG