Linkovi

Amerikanci bi energiju trebali koristiti efikasnije


Michael Lubell jedan je od autora nove studije. On je profesor fizike na Gradskom sveučilištu New York i glasnogovornik Američke udruge za fiziku, znanstvene organizacije koja okuplja 46 tisuća članova i koja je financirala istraživanje.

"Ne radi se o programu štednje energije u kojemu se termostat podesi na nižu temperaturu, pa se troši manje na grijanje, a više se nose topli puloveri. Uopće se ne radi o tome."

Izvješće iznosi strategije kojima je cilj smanjenje potrošnje energije u sektorima prijevoza i izgradnje. Predsjedatelj panela studije Burton Richter – dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, 1976. – kaže da se Sjedinjene Države moraju suočiti sa činjenicom da na njih otpada 20 posto svjetske potrošnje energije.

"Sektori prijevoza i izgradnje koriste dvije trećine naše primarne energije i proizvode dvije trećine našeg ukupnog ispuštanja stakleničkih plinova. U oba slučaja to je daleko više nego što bi trebalo biti."

U izvješću se posebice ističu kamioneti, karavani i sportska terenska vozila koja su trenutno vrlo popularna kod američkih potrošača. Preporuča se postroženje standarda potrošnje goriva u vozilima na 20 kilometara za litru benzina do 2050. godine. Richter kaže da se taj cilj može postići investiranjem u naprednije tehnologije.

"Među njima su efikasniji motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dizel motori, poboljšani hibridi, lakši materijali od kojih se izrađuju vozila. Vrijedi istaknuti da se smanjenje težine vozila može postići bez da se imalo smanji njihova sigurnost."

U studiji se navode i druge opcije za pogon automobila, poput elektro-benzinskih hibrida, električnih automobila na baterije, te vozila pogonjenih vodikovih ćelijama. Ističe se, međutim, da vozila na vodikov pogon – koja je administracija predsjednika Busha vrlo intenzivno promicala – najvjerojatnije neće tako skoro doći na tržište zbog tehničkih problema s razvojem gorive ćelije i dizajnom akumulatora.

Potencijal za mnogo efikasnije iskorištavanje energije nije ograničen samo na sektor prijevoza, kaže David Goldston, dopredsjedatelj panela i negdašnji šef ureda Odbora za znanost Zastupničkog doma Kongresa. Goldston kaže da uredske i stambene zgrade nude širok raspon mogućnosti za štednju energije.

"Mi možemo održati potrošnju energije u zgradama na istoj razini 2030. kao što je trenutno jednostavno koristeći tehnologije koje već sada postoje. Već samo to bi nam uštedilo dovoljno energije, odnosno uštedilo bi nam ekvivalent od 700 elektrana na ugljen."

Američka udruga za fiziku u svom izvješću također preporuča ubrzavanje istraživanja i razvitka takozvane energetski nultih zgrada, odnosno onih koje uopće ne koriste nikakva fosilna goriva. Goldston upozorava da se to neće dogoditi ako se ne poveća financiranje na planu energetske efikasnosti.

On kaže da je financiranje u te svrhe godinama u opadanju i da bi ga trebalo vratiti u najmanju ruku na razinu na kojoj je bilo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U terminima 21. stoljeća, to znači godišnji budžet od 250 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG