Linkovi

Koliko je plastika opasna?


Bisfenol-A je kemijski spoj koji se koristi u proizvodnji plastičnih boca i većine drugih plastičnih predmeta koje svakodnevno koristimo. Sve do nedavno, jedini pokazatelji da bi bisfenol-A – poznat i po kratici BPA – mogao biti štetan potjecali su iz ispitivanja provedenih na laboratorijskim životinjama. No, sada, nova studija, provedena na ljudima, ukazuje da izloženost tom spoju možda povećava rizik od razvitka srčanih bolesti, dijabetesa, kao i problema s jetrom.

Bisfenol-A se nalazi u velikom broju plastičnih predmeta koje često koristimo, između ostalih u bocama s vodom ili osvježavajućim napitcima, te u bočicama za dojenčad. U raznim koncentracijama, BPA je utvrđen u 93 posto testiranih Amerikanaca. Premda strukovna udruga američkih kemičara kaže da je taj spoj neopasan, studija koju je proveo dr. Brad Meltzer, s Medicinskog fakulteta Peninsula, u Britaniji, daje drugačije nalaze.

"Četvrtina promatranih ispitanika s najvišim koncentracijama bisfenola-A više nego dvostruko češće je bolovala od dijabetesa ili od srčane bolesti."

Dr. Meltzer i njegovi kolege analizirali su podatke iz Američkog centra za kontrolu bolesti, koji obuhvaćaju više od 1400 odraslih osoba. Znanstvenici su ustanovili da što je viša koncetracija bisfenola-A u mokraći ispitanika, to je veći njegov rizik za nastup određenih bolesti, kaže profesorica Tamara Galloway, sa Sveučilišta Exeter, u Britaniji.

"Mjerenja koja provodimo i nalazi koje dobivamo odražavaju dugoročnu izloženost niskoj razini tog kemijskog spoja, kroz dugi vremenski period."

Profesorica Galloway kaže da znanstvenici ne znaju zašto bisfenol-A kako izgleda povećava rizik za nastup nekih bolesti.

"Neki znanstvenici sugeriraju da se bisfenol-A ponaša kao hormon, odnosno da ometa djelovanje drugih hormona, posebice estrogena, što bi onda imalo izvjesni učinak na rezistenciju prema inzulinu i na način na koji se u organizmu pojedinca distribuiraju masnoće."

Znanstvenici naglašavaju da se radi tek o jednoj studiji, te da, premda nalazi ukazuju da bi bisfenol-A mogao biti toksičan u niskim koncentracijama, daljnja istraživanja trebaju potvrditi ove prve nalaze. Izvješće o nalazima studije objavljeno je u časopisu Journal of the American Medical Association.

Objavljivanje studije koincidiralo je s ponovnim otvaranjem javne rasprave o sigurnosti bisfenola-A koje je pokrenula Američka agencija za sigurnost hrane i lijekova. Jedna znanstvenica te agencije izjavila je ovih dana na saslušanju o bisfenolu-A da se radi o neopasnoj kemikaliji. No, ona je, isto tako, upozorila da se ne mogu olako odbaciti nalazi studija na laboratorijskim životinjama, te da treba provesti daljnja ispitivanja. Sigurnost tog spoja – zaključeno je - proučit će panel vanjskih eksperata koje će imenovati ova agencija američke vlade.

XS
SM
MD
LG