Linkovi

On ostavlja svoj pečat na društvu: Rahfeal Gordon, hip-hop poduzetnik i motivacijski govornik


Od beskucnika, na ulicama Newarka, u saveznoj drzavi New Jersey, do hip hop poduzetnika i motivacijskog govornika, to je prica o 25-godisnjem Rahfealu Gordonu, nedavnom dobitniku priznanja za njegov poticajni rad s mladima.

Svake godine, Nacionalna zaklada za obrazovanje u poduzetnistvu nagradjuje biznise koje vode mladi, a koji takodjer pomazu zajednicama. Ove godine, “drustvenim poduzetnikom godine” proglasen je Rahfeal Gordon.

"Cetiri godine vec pokusavam dobiti tu nagradu. Uh, pobijediti nije lako!" - komentira u šali Gordon svoju nagradu.

U svojim motivacijskim govorima Gordon se sluzi pozitivnim hip-hop tekstovima i njima ohrabruje mlade, narocito one koji odrastaju u siromastvu i nasilju, koji zive zivotom kakvim je i on zivio. Hip-hop je spasio moj zivot, kaze Gordon.

"U najtezim i najmracnijim trenucima slusao bih Tupaca ili Jay-Z-a ili Kanye Westa. Oni bi popunili praznine koje ja sam nisam mogao popuniti. Oni su mi pricali price, oni su mi bili bliski," kaže Gordon.

Gordonovo djetinjstvo je bilo sretno, kaze on, sve dok roditelji nisu postali ovisnici o drogi i dok otac nije poceo tuci svoja cetiri sina i njihovu majku. Zivjeli su na ulicama ili u sklonistima za beskucnike. Gordon sada govori za sve druge, kaze, ukljucujuci svog brata ubijenog kad mu je bilo 19 godina.

"Kad sam njega izgubio tada se sve nekako za mene i promijenilo. Rekao sam: Ja stvarno zelim biti netko tko ce pomagati drugima. Superman ne mogu biti, svijet ne mogu izbaviti, ali mislim da ga spasavam ako mogu pojedincima pomoci."

Rahfealu Gordonu su, da prezivi, pomogli njegovi baka i djed. "Kazu da seosko dijete odgaja cijelo selo, cijela zajednica. Ljudi u njega ulazu kako bi, kad odraste, on mogao selu pomoci. Ja sam bio to dijete, a moja baka bila je “glavna,” na celu te zajednice," kaže Gordon.

Rahfeal Gordon se nada da ce se jednog dana, sa svojim motivacijskim govorima, moci obracati mladima diljem Sjedinjenih Drzava, a i drugih zemalja. Kako sam kaze: Imate snove, imate ciljeve, imate talenta – pokazite ih, koristite se njima. Nemojte dopustiti nikome da vas obeshrabri i demoralizira!

XS
SM
MD
LG