Linkovi

Karadžić ne želi biti 'pasivni objekt'; nastoji usporiti sudski postupak


Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić jučer se ponovno pojavio pred haaškim Tribunalom, gdje tužitelji najavljuju skoro objavljivanje novih točaka optužnice protiv njega.

Za sada, optužnica protiv Karadžića ima 11 točaka, jedna od njih je genocid.

Jučerašnje pojavljivanje optuženog Karadžića u haaškoj sudnici trebalo je biti razmjerno rutinska pravna formalnost. No, kada je u pitanju bivši vođa bosanskih Srba, nema rutine i formalnosti. Iako će samo suđenje početi za nekoliko mjeseci, izlazak optuženog pred suca dao je novinarima priliku da vide kako će proces vjerojatno izgledati.

Radovan Karadžić odlučio je da brani samoga sebe, uz pomoć pravnih savjetnika. On traži da mu Tribunal pomogne unajmiti privatne istražitelje koji bi za potrebe njegove obrane pronašli dokaze o navodnom tajnom sporazumu Karadžića i Richarda Holbrookea, koji je prije više od deset godina bio američki mirovni izaslanik za Balkan. Holbrooke je, podsjetimo, bio ključna osoba u realizaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Karadžić tvrdi da mu je Holbrooke jamčio pravni imunitet, ako 'nestane' iz bosanskohercegovačke politike - i to uz znanje članica Vijeća sigurnosti.

Richard Holbrooke i američko Državno tajništvo odbacili su ove Karadžićeve tvrdnje kao laž.

Radovan Karadžić je inače jučer pred haaškim Tribunalom najavio da on na suđenju neće biti 'pasivni objekt'. Rekao je da neće samo braniti sebe, već će braniti i cijelu svoju naciju te vođe drugih malih zemalja koji bi se – kako je rekao – u budućnosti mogli naći u njegovoj situaciji.

Karadžić je izjavio i ovo: "Ja ne mogu dopustiti da ovakvo važno suđenje – jer ovako nešto prije niste imali, a niti ćete imati – samo izgleda kao pravedno suđenje. Ili će ovo suđenje biti zaista pravedno, ili ono uopće neće biti suđenje."

Radovan Karadžić je optužio tužitelje da žele da suđenje što brže završi, i pri tom su spremni žrtvovati pravdu. Tužitelji su međutim najavili nove točke optužnice protiv njega, iako nisu rekli na što će se one konkretno odnositi.

Podsjetimo, bivši vođa bosanskih Srba uhićen je ljetos u Beogradu, gdje je pod lažnim identitetom živio 13 godina. Neposredno nakon hvatanja, izručen je u den Haag gdje je pred Tribunalom izjavio da se ne smatra krivim po točkama optužnice. Jedna od 11 točaka odnosi se za genocid počinjen u Srebrenici, a nekoliko ih se odnosi na višegodišnje granatiranje i opsadu Sarajeva.

Karadžić će opet dobiti priliku da se izrazi o svojoj odgovornosti za zločine za koje ga terete tužitelji, nakon što budu unijeli promjene u osam godina staru optužnicu. No, već je sada očito – cilj Radovana Karadžića je usporiti sudski postupak.

'Ovo suđenje nije kao druga. Nema razloga za žurbu. To vam neću dopustiti' – rekao je jučer u sudnici haaškog Tribunala Radovan Karadžić.

XS
SM
MD
LG