Linkovi

Stanovnici newyorškog Coney Islanda žale za Astrolandom, 'luna-parkom budućnosti'


Zabavni park Astroland, simbol poluotoka Coney Island u njujorškom Brooklynu, nakon gotovo 50 godina postojanja zatvara svoja vrata. Kako u svom prilogu kaže Victoria Cavaliere, njegovi vlasnici, kao i žitelji Coney Islanda, kažu da njegovo zatvaranje znači kraj jednog doba te da postavlja pitanja o budućnosti ovog dijela New Yorka.

Kada je otvoren 1962. godine, Astroland je, sa svojim najmodernijim i najuzbudljivijim vožnjama te atrakcijama sa svemirskom tematikom, predstavljao budućnost zabavnih parkova. Ovaj je park postavljen na drvenoj promenadi negdašnjeg otoka, a sada poluotoka Coney Island. Najpoznatiji je po Ciklonu, drvenom toboganu smrti, i ‘Čudesnom kotaču’ odnosno vrtuljku znanom kao Wonder Wheel koji je postao prepoznatljivi simbol ovog dijela atlantske obale.

S ukupno 22 atrakcije i tri natkrivena trijema posvećenih igrama, park upošljava gotovo 300 ljudi. 2006. godine vlasnici Jerome i Carol Albert prodali su zemlju jednoj građevinskoj tvrtki Thor Equities za 30 milijuna dolara. Albertovi – čija je obitelj i osnovala park - i dalje su upravljali njime, ali nesuglasice oko najma i zabrinutost oko planova spomenute tvrtke za daljnji razvoj parka doveli su do njegovog zatvaranja.

Carol Albert kaže da je tu odluku morala donijeti jer joj je krajem godine isticao ugovor o najmu, a građevinska tvrtka odbila se susresti s njom kako bi se dogovorili što i kako dalje. Morala je dobiti nekakav odgovor jer je svojim uposlenicima, kaže, željela dati odgovor o njihovoj sudbini: "Ja sam nagovijestila da će doći taj dan kad ću morati odrediti krajnji rok, što sam i uradila, ali na njega nisam dobila nikakav odgovor. Zbog toga smo morali zatvoriti park prije isteka ugovora o najmu"

Uposlenici Astrolanda koji rade na ubiranju karata i kontroli vožnji kažu da su očajni zbog zatvaranja parka. Gloria Aviles tu je radila posljednjih osam godina. “Mi smo svi kao jedna obitelj, “ kaže ona i dodaje da će joj Astroland i njene kolege jako nedostajati. Gospođa Albert se nada da će moći prodati park u cjelosti, ali strahuje da će možda biti prisiljena prodati svaku vožnju posebno na aukciji: "Svaku od ovih vožnji koje danas imamo nekoć su odabrali moj svekar i moj suprug te odlučili gdje će ih postaviti. To je izričaj jedne vizije, i ja bih je željela sačuvati u cjelini.

Tobogan smrti Ciklon i vrtuljak Wonder Wheel sigurni su od razarajuće ruke graditelja i očekuje se da će ih posjetitelji i dalje moći koristiti. Naime, oni su od prošle godine pod zaštitom grada. Ovaj inače najveći zabavni park na Coney Islandu omiljena je turistička destinacija za Njujorčane još od 19. stoljeća. A Coney Island je još poznat kao mjesto gdje je 'izumljen' hot dog, i gdje možete uživati u glazbi uličnih svirača, u pješčanim plažama i sadržajima za cijelu obitelj.

Charles Denson, povjesničar i autor knjige o Coney Islandu kaže da su zabavni parkovi u ovoj regiji posebni po tome što su dostupni svakome. No, kako industrija zabave slabi, građevinari bi na ovom mjestu mogli umjesto luna parka izgraditi trgovine i stambene zgrade. "To je stvarno tužno, ali pored očitog problema da ćemo izgubiti Astroland, to bi mogao biti i svojevrsni signal da zabavne parkove ovdje zapravo ne želimo. A to nije smisao Coney Islanda."

Posjetitelji ovog parka bili su iznenađeni i rastuženi viješću da će se Astroland uskoro zatvoriti. No, njegovo posljednje poglavlje možda tek dolazi. Naime, nekoliko dana nakon najave zatvaranja, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da nada još nije izgubljena te da gradski dužnosnici nastoje pomoći u produživanju najma ovog parka na godinu dana.

XS
SM
MD
LG