Linkovi

Uloga promidžbenih poruka u uzajamnim verbalnim napadima američkih predsjedničkih kandidata


Mjesec i pol dana prije američkih predsjedničkih izbora, vrlo je neizvjesno tko će pobijediti – Barack Obama ili John McCain. Promatrači američke izborne scene kažu da će završnica izborne kampanje biti vrlo intenzivna, a označit će je međusobni verbalni napadi dvojice kandidata. U tome će glavnu ulogu odigrati propagandne televizijske poruke.

Gotovo je nemoguće ovih dana izbjeći poluminutne promidžbene poruke dvojice predsjedničkih kandidata. One su na televiziji, radiju, Internetu. Neke od njih 'montirane' su tek nekoliko sati prije emitiranja.

Promidžbena poruka republikanca Johna McCaina kritizira demokrata Baracka Obamu zbog toga što je glasao za povećanje poreza. 'Očito Obama nije spreman da vodi našu zemlju' – tvrdi McCainov izborni stožer.

Jedna Obamina poruka nastoji uvjeriti Amerikance da je McCain pod prevelikim utjecajem lobista. 'McCain oprašta porez naftašima i farmaceutskoj industriji, vama ne' – tvrdi se u toj promidžbenoj poruci izbornog stožera Baracka Obame. Koliko su ovakve 'političke reklamne poruke' efikasne?

Celinda Lake, koja istražuje javno mnijenje za potrebe Demokratske stranke, kaže da su i John McCain i Barack Obama vrlo popularni političari – bez obzira što ih se u medijima stalno kritizira. "Oba predsjednička kandidata vrlo su popularna. Očekivali bi da zbog toliko međusobnog kritiziranja, možda, postoje jako negativni osjećaji prema njima. No, to nije slučaj".

Kada su u pitanju političke reklamne poruke, oba kandidata tvrde da su protivnikove kritike netočne i tendenciozne. Često se čuje mišljenje da se kampanje bave trivijalnim pitanjima, umjesto da se raspravlja o ozbiljnim problemima s kojima se zemlja suočava. Međutim, kako se kampanja zahuktava – i postaje sve neizvjesnija – ona će biti i sve negativnija, tvrde stručnjaci. Barack Obama je mjesecima imao izvjesnu prednost pred Johnom McCainom, no to se posljednjih tjedana preokrenulo i sada je McCain u blagom vodstvu.

Većina se slaže da je republikanska predsjednička kampanja dobila zamah izborom guvernerke Sarah Palin za dopredsjedničku kandidatkinju. Mali ali važan, neopredjeljeni dio glasačkog tijela, odlučit će se za koga će glasati tek u posljednjih danima predsjedničke kampanje. Tom DeFrank, washingtonski dopisnik lista New York Daily News kaže da će zbog toga tri televizijske debate između McCaina i Obame biti posebno važne. Prvenstveno – za Baracka Obamu. "Mislim da u ovom trenutku Obama više nije favorit, on je sada u podređenoj poziciji u odnosu na McCaina. Prva od tri televizijske debate uvijek je najvažnija za ishod predsjedničkih izbora. Kako sada stvari stoje, Barack Obama će na njoj morati biti izrazito uvjerljiv. Rizik za njega je veći nego kada je u pitanju John McCain".

Barack Obama i John McCain debatirat će pred televizijskim kamerama prvi put 26. rujna. Nakon toga, u prvoj polovici listopada nastupit će na još dvije takve debate. Održat će se i jedna televizijska debata dopredsjedničkih kandidata – republikanke Sare Palin i demokrata Joe Bidena.

XS
SM
MD
LG