Linkovi

Bush: 'Napad u Jemenu podsjetnik  da se Amerika nalazi u ratu s ekstremistima'


Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi osudili su napad islamističkih ekstremista na američko veleposlanstvo u Jemenu.

U napadu je poginulo deset osoba, među njima i jedan američki državljanin.

Napadači na zgradu veleposlanstva u Sanni koristili su se automobilima napunjenim eksplozivom, ručnim bombama te automatskim oružjem. Stražari su odgovorili na napad i spriječili ekstremiste da prijeđu sigurnosni zid oko zgrade ambasade.

Poginulo je šest stražara, pripadnika jemenskih snaga sigurnosti te četvoro prolaznika, među kojima je bila i 18-godišnja Amerikanka i njezin suprug iz Jemena.

U puškaranju je poginulo šest napadača.

Predsjednik George Bush izjavio je da je napad u Sanni podsjetnik da su Sjedinjene Države u ratu, a protivnici su – kako je rekao – ideološki ekstremisti. Međutim, Sjedinjene Države se zbog ovakvih napada neće povući iz regije – rekao je predsjednik.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon osudio je napad na američko veleposlanstvo u Jemenu te zatražio da se odgovornima sudi.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack je rekao da je ovaj napad neuspjeli pokušaj da sen ugrozi sigurnost američkog veleposlanstva u Saani.

Posljednjih godina islamski ekstremisti izvršili su nekoliko napada u Jemenu na američke ciljeve. U travnju je Državno tajništvo naložila osoblju veleposlanstva koje nije nužno za obavljanje operacija da napusti zemlju, nakon jedenog napada militanata na američki rezidencijalni kompleks i al-Qaidinog napada na veleposlanstvo. Inače Jemen je domovina predaka Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG