Linkovi

Grabar-Kitarović: 'Hrvatsko-američki odnosi dostigli razinu partnerstva'


Na Institutu za domovinsku sigurnost sveučilišta George Washington hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje o doprinosu Hrvatske u regionalnoj i globalnoj protu-terorističkoj suradnji i američko-hrvatskim odnosima.

"Hrvatska i Sjedinjene Države imaju u ovom trenutku najbolje odnose od kada su oni uspostavljeni između dvije države te su dostigli razinu partnerstva. Pri tome ne mislim samo na našu suradnju u Afganistanu i drugim mjestima, nego i na razmjenu stavova o međunarodnoj sigurnosti te mnogim drugim pitanjima" - tako je glasio odgovor hrvatske veleposlanice u Washingtonu na upit kako vidi američko-hrvatske odnose.

Veleposlanica je pojasnila da dvije zemlje sada rade na jačanju gospodarskih veza, trgovini i ulaganju, a što se sigurnosti tiče surađuje se i u okviru Povjerenstva za protu-terorizam pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, zatim se izvode zajedničke vojne vježbe na Jadranu čiji je cilj sprječavanja terorističkih aktivnosti i krijumčarenja oružja, osobito bioloških supstanci…

Grabar-Kitarović: "Sa Sjedinjenim Državama često razgovaramo i o našim susjedima, Ameriku smatramo partnerom i vjerujemo da Washington treba i dalje biti uključen u zbivanja na jugo-istoku Europe. Smatramo da je integracija cijele regije u Europsku Uniju i NATO savez jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje i stabilnosti mira na jugo-istoku Europe."

Koliko zemlje, poput Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, mogu imati utjecaja na sigurnost Sjedinjenih Država, bilo je pitanje za Franka Cilluffa, moderatora skupa na sveučilištu George Washington i jednog od vodećih američkih stručnjaka za borbu protiv teroriozma.

Frank Cilluffo: "Postoji izravna veza između akcija i poduzimanja koraka, kao i izazova s kojima se druge zemlje sučeljavaju, a koji na razne načine ima utjecaja na zaštitu i sigurnost Sjedinjenih Država. Mi moramo imati prijatelje i saveznike, i trebamo tražiti nove, što je bolje nego izolirati nekog saveznika. Ovdje se radi o međunarodnoj sigurnosti a ne samo sigurnost Amerike, tako da i rješenje treba biti zajedničko.

"Naša je uloga učiti od drugih, zato i održavamo ovakve skupove poput današnjeg s hrvatskom veleposlanicom" – kazao nam je gospodin Cilluffo.

I za kraj informacija o mogućnosti međusobnog ukidanja viza između Hrvatske i Sjedinjenih Država. "Američka strana to još nije spremna učiniti, jer hrvatske dokumente još uvijek relativno lako mogu dobiti razni sumnjivci i neprovjerene osobe" - kazao nam je jedan od sudionika skupa.

XS
SM
MD
LG