Linkovi

Uragan Ike - oluja stoljeća?


Uragan Ike se nalazi nekih 300 kilometara udaljen od obale Teksasa, ali more se već izlijeva po cestama otoka Galvestone, a valovi prelaze preko betonskih zaštitnih blokova.

Time je otpočelo ono čega se svi najviše i plaše da će Ike donijeti – katastrofalne poplave koje razinu vode mogu podići za osam metara i uzrokovati - kako je rečeno - 'sigurnu smrt' za svakoga tko ostane u svojoj kući u zaljevu Galvestone.

Vrlo je rijetko da se ovako snažan jezik koristi u vremenskim prognozama, a posljednji put to se dogodilo kada je uragan Katrina poharao New Orleans i Meksički zaljev. Kuće koje se danas vide na televizijskim snimkama do sutra će biti izbrisane s lica zemlje.

Ike je sada oluja druge kategorije, s brzinom vjetra od 165 kilometara na sat, koja jača kako se kreće zaljevom. Zahvaća tako široko područje da je skoro u potpunosti zatvorila ogromni prostor Meksičkog zaljeva.

U zoni utjecaja tog uragana živi oko tri i pol milijuna ljudi i na stotine tisuća njih već su napustili opasne dijelove Teksasa povlačeći se u unutrašnjost, a postoji bojazan da se čak i Houston, sa četiri milijuna stanovnika, nađe pod uraganom i pod poplavama.

XS
SM
MD
LG