Linkovi

Svjetska banka: Hrvatska pala na 106. mjesto po uvjetima poslovanja


Prema najnovijem izvješću Svjetske banke, petu godinu za redom zemlje istočne Europe i središnje Azije predvode na popisu država po broju poslovnih reformi. Međutim, što se tiče Hrvatske ona je zabilježila značajni pad po uvjetima u kojima se posluje, a plasirala se također i iza svih svojih susjeda, osim Bosne i Hercegovine.

Na popisu zemlja u kojima se najlakše može voditi biznis 2009. na prva tri mjesta nalaze se zemlje koje su tamo bile i u izvješću za 2008. godinu. To su Singapur, Novi Zeland i Sjedinjene Države. Potom slijede Hong Kong, Danska, Britanija, Irska, Kanada i Australija. Na desetom je mjestu Norveška. Na tri posljednja mjesta nalaze se Gvineja Bisao, Središnje-afrička Republika i Demokratska Republika Kongo. Popis uključuje 181. zemlju. Zemlje su rangirane u deset kategorija, a ukupni poredak je temeljen na sveukupnom plasmanu. Kategorije koje su uzimane u obzir su – započinjanje novog biznisa, dobivanje građevinskih dozvola, upošljavanje radnika, registriranje imovine, dobivanje zajmova, zaštita ulagača, poreski sustav, trgovanje s inozemstvom, poštovanje ugovornih obveza i zatvaranje biznisa.

Hrvatska je plasirana ove godine na 106. mjestu, dok se za 2008. nalazila na 97. A evo kako je Hrvatska plasirana u svakoj od 10 pojedinačnih kategorija. Za započinjanje novog biznisa nalazi se na 117. mjestu, za dobivanje građevinskih dozvola čak na 163. mjestu. Što se tiče upošljavanja radne snage, tu je Hrvatska na 146 mjestu, a glede registriranja imovine na 109-om. Po dobivanju zajmova hrvatsko gospodarstvo nalazi se na 68 mjestu, dok je u kategoriju zaštite ulagača na 126. Po plaćanju poreza, Hrvatska je na 33 mjestu među 181 zemljom, a po otvorenosti granica za trgovanje na 97. U poštivanju ugovornih obveza Hrvatska se plasirala na 44. mjesto, dok je za zatvaranje biznisa na 79-om.

Što se tiče hrvatskih susjeda, Bosna i Hercegovina plasirana je jedino niže na popisu i nalazi se na 119. mjestu. Slovenija se nalazi na 54. mjestu, Makedonija na 71, Crna Gora na 90, a Srbija na 94. Albanija je zauzela 86. Članice Europske unije - Bugarska i Rumunjska - nalaze se na 45. i 47. mjestu popisa Svjetske banke zemalja u kojima je najlakše voditi biznis.

Pet od prvih deset zemalja na ovom popisu provelo je reforme koje su imale značajniji utjecaj na njihov plasman. Primjerice, Singapore je pojednostavio internet izdavanje dozvola za otvaranje biznisa, dok je Novi Zeland uveo online službu u kojoj se na jednom mjestu može ispuniti sve formulare za otvaranje biznisa i istovremeno smanjio porez na poslovanje korporacija. Među zemljama, koje su zabilježile značajne napretke u ovogodišnjem indeksu, nalaze se Azerbeidžan, Gruzija i Makedonija. Azeirbedžan je istovremeno zemlja koja je provela naviše reformi od svih rangiranih – čak u sedam od deset ocjenjivanih kategorija.

XS
SM
MD
LG