Linkovi

Rusija širi svoju sferu utjecaja


Ruska novinarka Masha Lipman, urednica publikacije Pro and Contra, koju izdaje moskovski ured Carnegie Centra, kaže da je, s ruskog stajališta, nedavni sukob na Kavkazu počeo gruzijskom invazijom na Južnu Osetiju. To je, dodaje ona, Rusima dalo idealan izgovor za odmazdu.

“Ovo je ruska odmazda koja je otišla malo predaleko sa stanovišta Zapada, kao što je slučaj i s ruskim unilateralnim priznanjem dviju odmetnutih gruzijskih teritorija, te ruskim opiranjem priznavanju teritorijalnog integriteta Gruzije. Ono što možemo sa sigurnošću reći jest da Rusija ima utjecaj u mnogim zemljame koje su nekad bile dio Sovjetskog Saveza, i da ne želi sklapati kompromise sa Zapadom, niti da će dopustiti Zapadu da je zastraši. “

Gospodja Lipman dodaje da je ovaj ruski odgovor bio ono o čemu je bivši ruski predsjednik, a sadašnji premijer Vladimir Putin govorio godinama, a to je da Rusija neće dozvoliti Gruziji i Ukrajini da postanu članice NATO saveza. Zapad je ove zabrinutosti odbacivao, kaže gospođa Lipman, te je očekivao da će Rusija jednostavno zanemariti ova pitanja.

“Rusija je sada puno jača, i mnogo manje ovisna o zapadnim financijskim institucijama, što joj omogućuje da poduzme neovisne akcije, bez obzira na to kako će Zapad reagirati.”

Gospodja Lipman još dodaje da ono što se dogodilo u Gruziji pokazuje kako je moć Sjedinjenih Država ograničena. U trenutku kada Washington nije mogao kontrolitrati svog saveznika, gruzijskog predsjednika Mikhaila Saakashvilija, istovremeno nije bio u mogućnosti učiniti ništa da ga spasi od posljedica njegovih akcija, dodaje ona, te kaže da je i Ukrajina ranjiva. Ova zemlja ne samo da ima mnogobrojniju rusku manjinu na Krimu, nego imaju i najviše stanovnika koji govore ruski jezik.

Ona ukazuje na zategnute odnose ove dvije države nakon što je prošli mjesec ukrajinski predsjednik Victor Yuschenko odlučio ograničiti kretanje ruske crnomorske flote iz baze Sevastopolj, potez koji je protumačen kao odgovor na rusko korištenje pomorskih baza u ovom području za nedavnih napada na Gruziju. Ukrajinski novinar Yevhen Hlibovytsky, iz Kijeva kaže da su ljudi sumnjičavi prema objašnjenjima Moskve da su prvenstveno zabrinuti zbog mogućeg članstva Ukrajine u NATO savezu.

“Pravi razlog jest taj da Moskva pokušava ostvariti svoju sferu utjecaja nad ovim područjem koju je uživala za vrijeme Sovjetskog Saveza. Da nije NATO saveza, oni bi već našli neki drugi izgovor. Jasno se vide paralele izmedju osjećaja poraženosti koji je Rusija osjećala 90-ih godina prošlog stoljeća, i onog što je Njemačka doživjela 20-ih godina. Aneksija Češke od strane nacističke Njemačke 1938. godine vrlo je slična onome što se trenutno dogadja u Južnoj Osetiji. Dakle, ne radi se o NATO savezu, nego o modernom ratu oko putovnica. Naime, postoje navodi da Rusija izdaje ruske putovnice i dodjeljuje rusko državljanstvo gradjanima Ukrajine na Krimu, te stanovnicima Transdnjestra u Moldaviji, kao što su to činili u Abhaziji i Južnoj Osetiji. To znači da Rusija pokušava uspostaviti uvjete za takozvanu obranu svojih gradjana koji žive u inozemstvu."

No u slučaju Ukrajine, za razliku od Gruzije, postoji vrlo mala podrška članstvu u NATO savezu, mada ga podržava predsjednik Yushchenko. Prema Davidu Nikuredzeu, s neovisne radio televizjiske postave Rustavi 2, narod Gruzije ujedinjen je u protivljenju ruskoj dominaciji nad ovim područjem.Nitko ne želi vidjeti još jedan Sovjetski Savez. Gruzija je neovisna država, i Gruzijci su ti koji će odlučivati žele li biti prijatelji Sjedinjenih Država, Europske unije i NATO saveza. Mislim da bi Moskva trebala prihvatiti teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije. Naravno, mi želimo imati iste odnose s Rusijom koje imaju i mnoge druge europske države.

U medjuvremenu, pomoćnik državne tajnice, Daniel Fried, kaže da Rusiju treba spriječiti da povuče nove crte podjele u Europi. A predsjedatelj senatskog Odbora za vansjku politiku Carl Levin, kaže da Washington treba pronaći pravu ravnotežu izmedju toga da ukaže Rusiji da širenje njihove sfera utjecaja, na uštrb suvereniteta njenih susjeda, nije prihvatljivo, dok istovremeno mora suradjivati s Rusijom na područjima u kojima ove dvije države dijele zajedničke interese.

XS
SM
MD
LG