Linkovi

Jednom kad se tržište stambenih kredita oporavi Fannie Mae i Freddie Mac bit će puno manje korporacije


Preuzimanje dvaju američkih hipotekarnih korporacija, Fannie Mae i Freddie Mac, od strane američke vlade, pozitivno se odrazilo na svjetskim tržištima: njihove su dionice porasle, a financijski stručnjaci predviđaju snižavanje kamatnih stopa na stambene kredite.

Bert Ely iz washingtonske regije stručnjak je za financiranje hipotekarnih zajmova. On kaže da će vladino preuzimanje financijskih divova Fannie Mae i Freddie Mac biti dobro za neke američke potrošače. “Pozitivan učinak prvenstveno će se odraziti na potencijalne vlasnike kuća i stanova, kao i na one koji to već jesu - očekuje se da će ovaj vladin potez smanjiti kamate na stambene kredite.”

Ako kamate padnu ispod šest i pol posto u cijeloj zemlji, kaže Bert Ely, to bi moglo dati toliko potrebni poticaj sektoru nekretnina koji se našao u krizi. Cijene nekretnina u Sjedinjenim Državama u prošloj su godini pale 15 posto. Ove godine hipotekarno tržište nije moglo normalno funkcionirati jer su financijske institucije zaoštrile svoje uvjete za dodjelu stambenih zajmova, pokušavajući time sačuvati vlastiti kapital u jeku kreditne krize koja je rasla od kolovoza 2007. Nekoliko investicijskih banaka zapalo je u poteškoće, a cijene dionica financijskih institucija drastično su pale.

Jeffrey Palma, stručnjak u tvrtki za financijske usluge UBS Securities u New Yorku, kaže da financijska tržišta pozdravljaju ovaj vladin potez. “Vladino preuzimanje ovih dviju financijskih kuća bez sumnje se smatra pozitivnim. Ono svakako smanjuje neizvjesnost koja je u tom sektoru do sada vladala. Mislim da vjerojatno umanjuje mogućnost ozbiljne ekonomske krize u Sjedinjenim Državama”

No, ono što nije sasvim jasno je koja će količina za to utrošenog novca biti uzeta od poreznih obveznika. Američka će vlada od Fannie Mae i Freddie Maca kupiti preferencijalne dionice. Dividende isplaćene vlasnicima običnih dionica, kao i sadašnji upraviteljski odbor, bit će eliminirani. A jednom kad se tržište stambenih kredita oporavi, obje ove institucije bit će puno manje i vjerojatno će biti prodane privatnim investitorima. Inače, Freddie Mac i Fannie Mae posjeduju hipotekarne dionice u vrijednosti od nekoliko bilijuna dolara, a njihove vlastite dionice vlasništvo su nekih od vodećih financijskih institucija u svijetu. I čuveni američki ulagatelj Warren Buffet pozdravlja ovaj korak američke vlade. On kaže da - kad se uzme u obzir ogroman udio tih dviju korporacija na američkom tržištu stambenih nekretnina – jednostavno nije bilo drugog rješenja. Međutim, neki kritičari smatraju da to predstavlja masovno miješanje vlade u privatni sektor, što bi moglo imati neočekivane i dugoročne posljedice.

XS
SM
MD
LG