Linkovi

Na albumu Shake Away Lila Downs nastavlja sa spojem meksičkih folk tradicija i suvremenih tema 


Kantautorica Lila Downs vjerojatno je najpoznatija po skladbi Burn It Blue, iz filma “Frida,” nominiranoj, g. 2002., za Oscara. Rođena 1968. godine, Lila za sobom ima desetak albuma. Prvi, pod naslovom “Ofrenda,” snimila je 1994. Za tek izdani album Lile Downs – “Shake Away” – mnogi kažu “njeno najbolje, i najambicioznije, ostvarenje otada.”

Album na koji smo svi od nje čekali, prenosi Billboard, album koji neizmjerno produbljuje njen kanon. Istraživanje i prenošenje bogate meksičke kulture životna je strast te meksičko-američke vokalistice.

Lila Downs svoju uspješnu karijeru i gradi na spoju tradicija s obje strane granice, napravivši od njih svoj vlastiti osebujni zvuk i stil...

Je li moguće da jedan tako bogati glas, s toliko oktava, dolazi iz jednog grla, pitao je New York Times prije nekoliko godina. Lydia Mendosa, Mercedes Sosa, Linda Rondstadt, Sarah Vaughn, Edit Piaf, Yma Sumac....sve u jednom glasu, čuje se s drugih strana. Egzotične ljepote, zapanjujućeg glasa, pisao je za Lilu Downs Los Angeles Times.

Rođena u Meksiku, 1968. godine, Lila je odrasla dijelom u južnoj meksičkoj državi Oaxaca, odakle je i njena majka, Mixtec Indijanka - Anita Sánchez, cabaret pjevačica - a dijelom u Sjedinjenim Državama, u Kaliforniji i Minnesoti. Iz Minnesote je njen otac, Allen Downs, profesor umjetnosti i filmski snimatelj, škotsko-engleskog porijekla.

Na Sveučilištu Minnesote Lila je diplomirala pjevanje i antropologiju. Htjela je postati operna pjevačica, ta je njena ambicija još uvijek primjetna i u njenom glasu, u njenom vokalnom stilu, i u njenom nastupu.

Iako je, kad joj je bilo osam godina, počela s tradicionalnim mariachi pjesmama, Lila Downs svoj repertoar dugo već gradi na mezoameričkoj glazbi, iz kultura Maya, Nahuatl, Mixtec i Zapotec Indijanaca, a i pjeva na tri od više od 60 indijanskih jezika koliko ih se još uvijek govori na prostoru Meksika. Lila, naravno, tečno govori engleski i španjolski.

Jedna od 16 skladbi novog albuma njena je izvrsna, izvanredno neobična, interpretacija, na oba jezika, jedne dobro nam poznate iz Santaninog repertoara – Black Magic Woman...

Da tečno govori i “blues” i “country” pokazuje ona pod naslovom “Minimum Wage,” Minimalna plaća....

Društvene i političke nepravde, korumpirani čelnici latinskoameričkih zemalja, imigracija, transformacija... doprinosi sezonskih radnika u Sjedinjenim Državama, poštivanje ljudskih prava i digniteta, naročito među ženama latinskoameričkog porijekla... i satira, glazbena vizija Lile Downs oduvijek je, po prirodi, antropološka pa tako i na ovom albumu – “Shake Away,” albumu duboko osobnom, ali i s univerzalnim porukama.

Snimljen u New Yorku i Mexico Cityju, i ovaj album Lile Downs ima međunarodnu ekipu: meksički gitarist Raul Midón; španjolski rocker Enrique Bunbury; izraelsko-američki jazz-klarinetist Anat Cohen; čileanski bubnjar Yayo; kolumbijski perkusionist Samuel Torres; legendarna argentinska pjevačica Mercedes Sosa, u duetu s Lilom Downs u jednoj albuma... i niz drugih, iz Meksika, Venezuele, Paragvaja, New Jerseyja, New Yorka, svi govore multi-kulturalnim, multi-glazbenim jezikom Lile Downs.

Indijanske, afričke, meksičke, sjevernoameričke tradicije - od Mixtec napjeva, cumbie, ranchere, bolera, polke i norteña... do folka, rocka, reggaea, funka, jazza i balada, album “Shake Away” izvanredno je istraživanje glazbene “polinacije” duž, i duboko u unutrašnjost, obje strane granice između Meksika i Sjedinjenih Država.

Kombinacija glazbala, od tradicionalnih, poput harmonike, harfe, do trube, trombona, klarineta, album i stavlja negdje između Meksika i New Orleansa.

Osim dvije, sve skladbe na albumu “Shake Away” su originalne, Lile Downs i njenog supruga Paula Cohena, saksofonista i klarinetista i zajedno s Lilom, koproducenta albuma.


XS
SM
MD
LG