Linkovi

Republikanci i demokrati o razmjerno lošem stanju američke ekonomije


U Sjedinjenim je državama u kolovozu zatvoreno 84 tisuće radnih mjesta – čime se stopa neuposlenosti popela na najvišu razinu u posljednjih pet godina. Deložacije sudskim putem zbog neplaćanja stambenog zajma također su razmjerno vrlo česte – toliko ih nije bilo u posljednjih 29 godina.

Prema statističkim podacima koje je objavilo Ministarstvo rada, stopa neuposlenosti iznosi 6.1 posto – što je rast od četiri desetine postotka.

Kolovoz je bio osmi mjesec u nizu u kojem je bilo više ukinutih nego otvorenih radnih mjesta.

Ove je godine američka ekonomija 'izgubila' ukupno 600 tisuća radnih mjesta.

Asocijacija koja okuplja banke koje izdaju stambene zajmove objavila je da je u razdoblju između travnja i srpnja u postupku sudske deložacije bilo 1.2 posto američkih kućanstava.

Stopa se povećava brzinom koja je nezabilježena u proteklih 30 godina.

Njih je sve više i zbog toga što vrijednost kuća i stanova pada te vlasnici više nisu u stanju re-financirati svoje zajmove.

Stigle su i prve reakcije političara na ove statističke podatke.

Demokratski senator Charles Schumer, koji predsjedava senatskim tijelom koje prati kretanja u gospodarstvu, izjavio je da je 'izgubljenih' 600 tisuća radnih mjesta posljedica činjenice što 'ekonomijom upravlja predsjednik George Bush'. "Jedina dobra vijest u ovoj situaciji je to što će za četiri mjeseca i Bush otići sa svog radnog mjesta" – rekao je Schumer.

Bijela kuća je pak pozvala Demokratsku stranku da se pridruži naporima republikanaca koji žele da se ponovno dopusti eksploatacija nafte u dijelovima priobalnog pojasa gdje je to do sada bilo zabranjeno.

Također, demokrati bi trebali surađivati na izglasavanju međunarodnih bilateralnih sporazuma o liberalizaciji trgovine te na općem snižavanju poreza.

Republikanski predsjednički kandidat John McCain najavio je da ima plan koji bi vodio do stvaranja novih radnih mjesta te koji bi pomogao malim poduzetnicima.

McCain je optužio svog protivnika iz Demokratske stranke, Baracka Obamu, da namjerava povisiti poreze –što bi, tvrdi McCain, štetilo američkoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG