Linkovi

Bollywood u Houstonu


Neke od vodecih svjetskih filmskih zvijezda na turneji su svijetom, u reviji pjesme i plesa iz njihovih najpoznatijih filmova. Ocekuje se da ce tijekom sestomjesecne turneje, na pet kontinenata, dvadeset osam gradova, rasprodano biti na stotine tisuce ulaznica, neke i po cijeni od pet stotina dolara. Vodeca zvijezda filmska je legenda, ali potpuno nepoznat u Sjedinjenim Drzavama. Na svjetskoj turneji, Nezaboravna revija zvijezda Bollywooda gostovala je nedavno i u Houstonu, u Texasu...

Sve megazvijezde revije priznaju 65-godisnju bollywoodsku ikonu Amitabha Bachchana kao covjeka koji je “kumovao” filmskoj industriji Indije, konkretno Mumbaija, bivseg Bombaya. Od 1969. godine, snimio je vise od 160 filmova koji su donijelu ukupnu zaradu od oko milijardu dolara. Uz njega, tu su i neka druga poznata lica, ukljucujuci njegovog sina, glumca Abisheka Bachchana, Abishekovu suprugu, takodjer glumicu, Ashwaryu Rai Bachchan, koja je 1994. godine osvojila titulu Miss Svijeta, te plesacicu/glumicu Madhuri Dixit, koja je prije desetak godina bila glavna zvijezda Bollywooda, a onda se udajom preselila u Denver, u Koloradu, i posvetila obitelji.

Revija bollywoodskih zvijezda dupkom je napunila dvorane Los Angelesa i San Francisca, uglavnom njihovim poklonicima juznoazijskog porijekla. Rockie Desai, rodjen u Houstonu, odrastao je gledajuci filmove Bollywooda. "Status Madhurit Dixit usporediv je s onim Julie Andrews, u plesnom aspektu, klasican, besprijekoran. A Ashwarya Rai i Abishek, oni su kao Angelina Jolie i Brad Pitt. Amitabha Bachchana tesko je opisati, on je “kum” svemu i svima.. ne znam postoji li neka druga osoba s kojom bi mogao usporediti Amitabha. Mislim da nema nikoga poput njega".

Neki Amitabha Bachchana stavljaju u kategoriju oskarovaca Paula Newmana i Dustina Hoffmana. Ali ta se dvojica nikad ne bi pojavila zajedno na reviji koja ukljucuje 15-minutnu pjesmu i plesne numere iz njihovih filmova. Svakako im se u takvoj reviji, odnosno turneji, ne bi pridruzili glumci poput Julie Andrews ili Angeline Jolie i Brada Pitta. A i kad bi se pojavili, sto bi pokazali? Znaju glumiti, ali – ne znaju pjevati i plesati! Amitabh Bachchan kaze – indijske filmske zvijezde mogu. "Vecina indijskih glumaca i poznata je, da se izrazim jezikom zapada, kao triple threat, trostruka prijetnja. Jer znaju plesati, pjevati i glumiti. I to je rutina u svim njihovim filmovima. Stoga smatramo da smo kvalificiraniji od nasih zapadnih kolega".

Iako svi u filmovima doista plesu, njihovo pjevanje je samo uz “plejbek,” i to njihovi obozavatelji znaju i prihvacaju. Tako je jos od prvih dana indijskog filma, negdje od 20-ih godina proslog stoljeca, nedugo nakon sto se rodila americka filmska industrija. David Chute, strucnjak za indijski film, kaze da je indijska publika navikla na glazbu i melodramu u filmovima. "U to su vrijeme usvojili i adaptirali kazalisne forme - trosatne tematske prezentacije – koje su imale i po 60 pjesama. Dijalog i glazba stalno su se izmjenjivali. Cetrdesetih godina, usvojen je standard od sest do sedam pjesama, dva ili tri plesna broja i ta jedinstvena pripovjedacka forma koja podsjeca na operetu, u kojima pjesme, dakle, nose dio narativa. Glazba je potpuno prirodni aspekt tih pripovjedackih umjetnickih formi".

I dok se, gledajuci slicnu suvremenu hollywoodsku produkciju, sa zvijezdama glazbe i plesa, gledatelj moze pitati koja od zvijezda doista pjeva, bollywoodska publika zna sto ocekivati, potpuno je upoznata... Nakon revije u Houstonu, Asiya Askari, iz obliznjeg mjesta Cyprus, kaze da je zadovoljna, za cijenu koju je platila vidjela je ono sto je zeljela i ocekivala. "Sve je bilo fantasticno i super zabavno. Nijednog mi trenutka nije bilo dosadno".

Najdraza tocka bila joj je ona s Madhurit Dixit i Asharyom Rai Bachchan u kojoj njih dvije plesu uz pjesmu Dola re Dola, u sceni iz filma “Devdas,” klasicne indijske price. "Tako su lijepe, svaka posebno, i obje zajedno. Odlicne plesacice. Vidjeti ih zajedno, bilo je jako lijepo".

Revija Unforgettable Tour of Bollywood krenula je iz Houstona, dalje, u New York, a potom ce u London. U Evropi je na turneju krenula jos jedna, s mladjim zvijezdama Bollywooda, poput Shahrukh Khana, poznatog i pod nadimkom “King Khan.”

XS
SM
MD
LG