Linkovi

Condoleezza Rice u Libiji


Američka državna tajnica Condoleezza Rice u posjetu je Libiji.

To je prvi posjet jednog šefa američke diplomacije toj sjevernoafričkoj zemlji u više od pedeset godina.

Očekuje se da će se državna tajnica susresti s libijskim čelnikom Muamarom Gadafijem.

Državno je tajništvo priopćilo da posjet gospođe Rice obilježava početak novog poglavlja u odnosima Sjedinjenih Država i Libije.

Odnosi Washingtona i Tripolija bili su zamrznuti desetljećima, no posljednjih godina se postupno normaliziraju.

Libijski predsjednik Moammar Gadhafi prestao je s terorističkim aktivnostima 2003. godine, kada je odustao od programa razvoja oružja za masovno uništenje i poslao dijelove za izradu tog oružja na uništenje u Sjedinjene Države. Taj je potez utro put ka normalizaciji odnosa s Washingtonom, kulminirajući onim što američko Državno tajništvo naziva povijesni posjet.

"Ovo je zaista posjet od povijesnog značaja. On pokazuje da smo na našim odnosima godinama radili i razvijali povjerenje. Zajednički radimo na područjima od međusobne koristi i interesa."

Libija je priznala krivnju u rušenju zrakoplova američkog avio-prevoznika Pan Am 1988. godine, nad mjestom Lockerbie u Škotskoj. Ona je za to ponudila naknadu obiteljima žrtava u tom napadu. Međutim, njihove naknade do prošlog mjeseca, kada je odobren posjet tajnice Rice, još nisu bile isplaćene.

Posljednjih godina pukovnik Gadhafi pojavljivao se na međunarodnim forumima gdje je govorio protiv nuklearnog oružja, a posjetio je i zemlje Zapadne Europe, primjerice Španjolsku, gdje se zalagao za ulaganja u njegovu zemlju bogatu naftom. Libija je i dalje autoritativna država koja se -kako kaže Državno tajništvo – ne pridržava zakona o poštivanju ljudskih prava. Prosvjedi zagovornika ljudskih prava održali su se prošle godine u Francuskoj kada je Gadhafi posjetio tu zemlju. A pitanje ljudskih prava bit će jedno od onih koje će postaviti tajnica Rice za njenog posjeta Libiji, rekao je glasnogovornik State Departmenta - Sean McCormack.

"Naši su odnosi značajno uznapredovali. No, još uvijek imamo dosta posla. Neka od područja na kojima bi trebali poraditi su demokracija i ljudska prava."

Posljednji američki državni tajnik koji je posjetio Libiju bio je John Foster Dulles, 1953. godine. A posjet tajnice Rice predstavit će novo poglavlje u nekad neprijateljskim odnosima ovih dviju država.

XS
SM
MD
LG