Linkovi

Ron Paul - republikanski buntovnik


Sudeći po njegovim oduševljenim pristašama na ovom skupu, moglo bi se zaključiti da je Ron Paul spreman započeti vlastitu neovisnu predsjedničku kampanju. No, ovaj kongresnik iz Teksasa kaže da samo ostaje republikanac koji se obvezao vratiti republikansku stranku njenim konzervativnim načelima, iako kaže da ga stranka nije pozvala na konvenciju i čak mu je ograničila pristup u dijelu gdje se okupljaju delegati.

"Moje pravo na pristup tom dijelu strogo je ograničeno, a kao republikanski kongresnik za kojeg sam izabran ukupno 10 puta, uvijek sam dobivao ulaznice. Mogao sam sam dolaziti i odlaziti kako me je bila volja."

Zagovornici Rona Paula su aktivisti protiv velike i moćne vlade koji odbacuju obje stranke, ali i oni koji se deklariraju kao republikanci koji žele vratiti ovu stranku njenim temeljnim libertarijanskim načelima. Jedan od sudionika skupa, bivsi guverner Minnesote Jesse Ventura, ne podržava ni republikance niti demokrate i kaže da bi Ron Paul mogao pomoći u osnivanju uspješne neovisne stranke na budućim izborima.

"On je kamen temeljac pokreta koji nastaje ovdje u Sjedinjenim Državama. I ja čvrsto vjerujem da nam su nam potrebne više od dvije stranke. Mislim da bi se on i ja, u političkom smislu, puno više slagali oko nekog pitanja nego što ne bi."

Neki ljudi, nazočni ovom skupu, žele izazvati čelne političare obiju vodećih stranaka, kao i one iz vlade u Washingtonu pronalaženjem kandidata koji će im se suprotstaviti. No, Kathryn Kist iz Kansasa, jedna od delegatkinja konvencije Republikanske stranke, želi promicati promjene počevši s onima unutar same stranke, isticanjem libertarijanskih načela.

"Manja vlada, niži porezi, više osobne odgovornosti, mnogo manje socijalne pomoći, a više samobrižnosti."

Delegat konvencije Republikanske stranke Steve Rogers došao je na skup Rona Paula kako bi iskazao svoju podršku onom što smatra istinskim konzervativnim načelima.

"Namjera nam je povratiti Republikansku stranku njenim konzervativnim načelima jer veliki dio čelništva uopće nije konzervativan."

Jedno područje neslaganja ovih republikanaca sa strankom, dodaje Rogers, je angažman u stranim ratovima, poput onog u Iraku. Protivljenje Rona Paula ratu u Iraku, temeljeno na načelu ograničavanja vladine uporabe moći, dobilo je podršku tisuća mladih ljudi. Mnogi od njih osnovali su svoje blogove na Internetu i napravili video spotove u znak podrške njegovom cilju. Kažu da se bore za osobnu slobodu i strogo poštivanje ustava te da u tome neće odustati.

XS
SM
MD
LG