Linkovi

Washington objavio pomoć Gruziji vrijednu milijardu dolara


Objavu o američkom planu pomoći za Gruziju Rice je popratila oštrom kritikom ruskog ponašanja u krizi. Prema njenim riječima Rusija nije uspjela zbaciti demokraciju u Gruziji, ali je otvorila ozbiljno pitanje – je li mudro integrirati Moskvu u međunarodne institucije. Američki paket pomoći isključivo je ekonomske prirode i američki dužnosnici se nadaju da će veći dio, vrijedan 570 milijuna dolara, biti dopremljen do kraja godine. Ističući da su paket podržali i republikanci i demokrati Rice je izrazila uvjerenje da će ostatak biti odobren neovisno o tome tko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima u studenome. Rice je izjavila da je Rusija tijekom sukoba s Gruzijom možda pokazala svoju vojnu snagu, ali je – kazala je – dovela u pitanje svoj položaj odgovornog igrača u svjetskim pitanjima.

"Očito je da Rusija ne postiže svoje ciljeve. Gruzijska demokracija i dalje stoji i razvija se. Dobila je iznimnu međunarodnu podršku unatoč nesretnoj ruskoj odluci da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju koje su zone sukoba i koje su – prema sporazumu o primirju što ga je potpisala Moskva – trebale biti predmer međunarodnih pregovora."

I drugi američki dužnosnici priključili su se Rice u pozivanju Rusije na puno poštivanje sporazuma. Oni odbacuju tumačenje Moskve da prema sporazumu ima pravo na uspostavu zona razgraničenja ili kontrolnih točaka između dvije prijeporne regije. Glavni stručnjak Državnog tajništva za Kavkaz, Matthew Bryza, također je odbacio argument Moskve prema kojem je sukob izazvan pokretanjem gruzijskih snaga u Južnoj Osetiji 7. kolovoza.

"Sukob nije počeo napadom Gruzije na Tskhivali što je po našem mišljenju bilo pogrešno. Sukob je počeo znatno ranije, provokacijama paravojnih snaga Južne Osetije koje su pod zapovjedništvom ruskih časnika. Gruzija nije pokrenula rat već je bila uvučena u njega."

Bryza je dodao da američki paket ne sadrži vojnu pomoć jer se Gruzija suočava s ekonomskim problemima. On je jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države pomoći u obnovi gruzijske vojske jednom kad vlada u Tbilisiju pripremi novu strukturu oružanih snaga. Bryza je odbacio poziv Moskve na uvođenje embarga na oružje Gruziji koju je nazvao miroljubivom suverenom zemljom koja ima pravo na razvitak vlastite vojske i doprinos međunarodnim mirovnim misijama.

XS
SM
MD
LG