Linkovi

Poboljšan odnos Johna McCaina i konzervativaca


Senator John McCain danas će i službeno prihvatiti predsjedničku nominaciju Republikanske stranke na stranačkoj konvenciji u St.Paulu u Minnesoti. John McCain nije uvijek bio omiljen među konzervativnim republikancima no, kako izgleda, sad ga većina podržava.

Republikanci su se odavno divili Johnu McCainu kao istinskom američkom heroju, čovjeku koji je preživio mučenja i premlaćivanja u zarobljeništvu tijekom Vijetnamskog rata.


McCAIN: "Meni je moja zemlja uvijek bila prva, iznad svega, i tako će biti i dalje."

No konzervativni republikanci vodili su svoje bitke s Johnom McCainom u prošlosti, primjerice, kad se inicijalno suprotstavio smanjenju poreza koje je uvela Bushova administracija i kad se založio za sveobuhvatno rješenje pitanja ilegalne imigracije. Mike Gallagher je konzervativni radijski voditelj koji svoju emisiju emitira ovog tjedna s republikanske nacionalne konvencije.

"Konzervativci imaju bojazni oko Johna McCaina po dva pitanja – ilegalnoj imigraciji te globalnom zatopljenju. To su nam dva vrlo važna pitanja."

McCainova odluka da promjeni svoj stav po pitanju smanjenja poreza administracije predsjednika Busha zadovoljila je neke konzervativce poput Grovera Norquista, predsjednika organizacije koja se zalaže protiv poreza i koju podržavaju konzervativni republikanci.

"Nekoliko njegovih političkih stajališta bilo je loše po zemlju, ali sada je to prošlost. To je bilo pogrešno, ali on više ne insistira na tome."

McCainov odnos s društvenim konzervativcima bio je napet godinama. U prošlosti McCain je neke vjerske konzervativce nazvao "agentima netolerancije" te je doveo u pitanje njihov utjecaj unutar Republikanske stranke. Bivši kongresnik iz Teksasa, Tom DeLay, također je vodio političke okršaje s McCainom, ali sada kaže da ga McCain pridobio izborom Sarah Palin za potpredsjedničkog kandidata.

"Kao konzervativac suočio sam se s teškim pitanjem - trebam li glasovati za Johna McCaina zato što sam se s njim razilazio na toliko mnogo pitanja. No kad pogledam na alternativu, Baracka Obamu, onda mi je lakše doći do odgovora. Glasovat ću za Johna McCaina, a njegov izbor guvernerke Palin samo je potvrdio moje razmišljanje."

Potvrđena kao društveni konzervativac u protivljenju pobačaju, podržavanju prava na posjedovanje oružja te podršci tradicionalnim bračnim zajednicama Sarah Palin motivirala je konzervativne aktiviste unutar Republikanske stranke. Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da je to jako važno za Johna McCaina dok vodi kampanju za predsjedničke izbore u studenome.

"Ne vjerujem da ga osobno vole, ali su u proteklih nekoliko dana, zbog izbora Sarah Palin, počeli prihvaćati. To je jako važno i za društvene konzervativce i za Johna McCaina."

Konzervativni krugovi naročito religiozni birači bili su ključ uspjeha predsjednika Busha na izborima 2000. i 2004. godine. Republikanski stratezi kažu da je jedan od najvećih izazova Johna McCaina motivirati konzervativce kako bi u jednakom broju izašli na birališta ove godine.

XS
SM
MD
LG