Linkovi

Republikanci se bore za naklonost mladih


U lokalu Hard Rock Cafe u Minneapolisu izborni je skup održala organizacija Young Republicans, koja djeluje na američkim sveučilištima. Nazočnima se obratio Mike Huckabee, bivši guverner Arkansasa i jedan od protivnika republikanskog predsjedničkog kandidata senatora Johna McCaina, na stranačkim izborima proljetos. Huckabee je posebno istakao 'izvrstan McCainov izbor kandidatkinje za položaj dopredsjednika – guvernerke Aljaske Sarah Palin. Ona se zalaže za reforme a protivnica je pobačaja – rekao je Mike Huckabee naglasivši značaj jednog od glavnih načela republikanske stranke, a to je poštivanje svih oblika ljudskog života.

"Bilo to nerođeno dijete u majčinoj utrobi, ili život nekog od stanovnika Louisiane kojoj prijeti uragan, mi kao društvo i civilizacija razlikujemo se od mnogih drugih društava u ostatku svijeta. Mi poštujemo ljudski život u svim oblicima."

Mike Huckabee je dodao da je za njegovu stranku vrlo važno da privuče mlade, jer su oni izravno zainteresirani kakva će biti budućnost Sjedinjenih Država. ' John McCain najviše brine upravo o tome, o budućnosti Amerike' – rekao je Huckabee. U publici u Hard Rock Cafeu u Minneapolisu je bio i 14-godišnji Luke Orlando iz Teksasa. Iako ne može još glasati, on planira volontirati u McCainovoj kampanji. Iako je Teksas prilično 'siguran' za Johna McCaina, Luke Orlando kaže da su, osim predsjedničke utrke, važne i druge.

"Moramo biti svjesni da se republikanci ove jeseni ne natječu samo za Bijelu kuću. Tu su i izbori na lokalnoj razini, koji su također vrlo važni, pogotovo kada je riječ o tome tko će u Senatu zastupati našu državu."

Politički analitičari smatraju da republikanci – kada je u pitanju mlađa generacija - ipak neće biti uspješni kao Barack Obama. Ankete pokazuju da demokratski predsjednički kandidat može računati na podršku oko 60 posto Amerikanaca mlađih od 30 godina. Među mladima konzervativnijeg usmjerenja izrazito je popularan Ron Paul, kongresmen iz Teksasa, po zanimanju liječnik. On je doduše izgubio na stranačkim izborima za predsjedničku nominaciju, ali ima milijune pristaša, većinom mladih ljudi. Jedan od njih je 17-godišnji Kevin Duewel iz Sacramenta u Kaliforniji.

"Doktor Paul je izliječio moju apatiju kada je riječ o politici. Do sada sam osjećao da me Demokratska stranka uopće ne zastupa, a niti republikanci. Kada sam saznao za Rona Paula, vidio sam da je on vrlo različit od ostalih političara."

Ron Paul se ovom mladom Amerikancu sviđa zbog toga što se zalaže za ograničenu državnu vlast, a i kritičan je prema američkim vojnim intervencijama u drugim zemljama. Svjestan sam da Ron Paul neće postati predsjednik, ali njegove će ideje s vremenom biti sve popularnije – tvrdi ovaj mladi republikanac.


XS
SM
MD
LG