Linkovi

Odnosi Rusije s NATO Savezom sve se više pogoršavaju


Unatoč dugoročnom protivljenju NATO savezu, Rusija je surađivala sa zapadnim obrambenim savezom na brojnim vojnim, političkim i humanitarnim projektima. No Rusija kaže da se osjeća pod prijetnjom zbog NATO-ovog širenja na istok uključujući moguće članstvo Gruzije i Ukrajine u Savezu. Moskva je sada zamrznula odnose s NATO-om, prosvjedujući tako protiv zapadne podrške Gruziji. Peter Fedinsky osvrće se na problematične odnose Zapada i Rusije te na implikacije mogućeg članstva Gruzije i Ukrajine u NATO-u.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev prošlog je tjedna izjavio da njegova zemlja nema nikakve iluzije od partnerstva s NATO-om dodajući da je prirodno da Moskva ne želi širenje saveza na istok. On kaže da je suradnja više u interesu Zapada, a ne Rusije. Prema njegovim riječima, ukoliko Zapad odluči prekinuti suradnju, Rusiji se neće ništa loše dogoditi te je Moskva spremna na potpuni prekid odnosa.

Ruski veleposlanik pri NATO-u, Dmitrij Rogozin, koji je opozvan na konzultacije u Kremlj izjavio je da je NATO, kako izgleda, zamrznut u kamenom dobu Hladnog rata. On je objavio modernizaciju odnosa između Rusije i NATO-a što uključuje obustavu ili prekid vojnih aktivnosti. Rogozin kaže da će posjete viših vojnih dužnosnika Rusiji biti prekinute, da plovilima NATO saveza neće biti dopuštene posjete ruskim lukama te da će biti obustavljene zajedničke vojne vježbe. Moskva će prekinuti posjete NATO-ovih vojnih stručnjaka i instruktora te rad na izradi legalnih temelja za suradnju NATO-a i Rusije kao i operativnu kompatibilnost njihovih snaga. Rusija tvrdi da će ove suspenzije potrajati najmanje do kraja godine. Istodobno, tvrdi Rogozin, Rusija neće prekinuti politički dijalog s NATO-om te će nastaviti suradnju na nekim drugim područjima kao što su uništenje opojnih droga, otkrivanje eksploziva u zračnim lukama, borba protiv terorizma, humanitarna pomoć u slučaju prirodnih katastrofa i slične humanitarne akcije.

Neovisni ruski vojni stručnjak Pavel Felgenhauer izjavio je za Glas Amerike da akcije Rusije protiv NATO-a mogu dovesti do promjene fokusa Saveza, što bi moglo naškoditi interesima Moskve:

"Mogli bismo vidjeti ozbiljno jačanje NATO-ove temeljne misije, suprotstavljanja Rusima, te pokušaj suzbijanja ruskog utjecaja u bivšoj Zajednici neovisnih država. To će biti glavno pitanje."

Analitičar Pavel Felgenhauer ističe da NATO ne predstavlja vojnu prijetnju Rusiji, ali da ruski čelnici to žele prikazati iz vlastitih interesa:

"Najgori scenarij za rusku elitu jesu zapadna načela odgovorne vlade, pravednih izbora, vladavine zakona i slično što bi moglo potkopati poziciju korumpirane elite. Oni to ne žele. Oni su dosta uplašeni takozvanim obojanim revolucijama, demokratskim previranjima u Gruziji i Ukrajini 2003. i 2004. godine."

Ruski veleposlanik pri NATO savezu, Rogozin, kaže da ga loši odnosi između Rusije i NATO-a zbog Gruzije podsjećaju na napetosti u Europi prije prvog svjetskog rata. On je, također, usporedio gruzijskog predsjednika Mikhaila Saakashvilija sa srpskim nacionalistom Gavrilom Principom koji je ubio austrijskog nadvojvodu Franza Ferninada i tako pokrenuo niz zbivanja koja su rezultirala izbijanjem Prvog svjetskog rata. Rogozin je izrazio nadu da se takav scenarij neće ponoviti. Neovisni analitičar Pavel Felgenhauer kaže da je rusko čelništvo spremno na pogoršavanje odnosa s NATO savezom te polaže nade u podijeljenost takozvane Stare Europe, zatim u Kinu te jačanje drugih azijskih zemalja kako bi se stvorio multipolarni svijet koji bi više odgovarao Kremlju. Kad bi do toga došlo, kaže Felgenhauer, to bi bio strateški poraz Sjedinjenih Država koji bi okončao bilo kakve nade Gruzije i Ukrajine za članstvo u NATO savezu.

XS
SM
MD
LG