Linkovi

Profil Sarah Palin, republikanske dopredsjedničke kandidatkinje


Pobornica političkih reformi, četrdeset-četverogodišnja Sarah Palin izabrana je za guvernerku 2006. godine i tako postala prvom ženom i najmlađom osobom ikad izabranom na ovaj položaj u saveznoj državi Aljasci. Otvoreni je zagovornik političke etike i uživa popularnost i podršku kod 80 posto građana ove države.

Senator John McCain iz svog je izbora eliminirao nekoliko poznatijih kandidata, a konačnu je odluku objavio na izbornom skupu Republikanske stranke u Daytonu u saveznoj državi Ohio. Guvernerku Palin predstavio je kao borca za principe porijeklom iz radničke obitelji, te osobu koja ne dolazi iz washingtonskih krugova.

"Pronašao sam osobu izvanredne reputacije, koja se suprotstavlja posebnim interesima i ustaljenoj birokraciji, koja se borila protiv korupcije i loših zakona u prošlosti, osobu koja je spriječila vladu da rasipa novac poreznih obveznika na stvari koje ne žele ili ne trebaju, i koja je vratila taj novac u korist građana."

Majka petero djece, od kojih je najmlađe rođeno u travnju s Down sindromom, guvernerka Palin strogi je protivnik pobačaja. To je vrlo važno pitanje za glasače iz konzervativnih i evangelističnih krugova, čija će podrška biti ključna za McCainovu pobjedu na predsjedničkim izborima. Politički analitičari vide McCainov odabir guvernerke Palin kao pokušaj preuzimanja glasova demokrata i žena koje su razočarane porazom senatorice Clinton od senatora Barack Obame u primarnim izborima Demokratske stranke.

Ovo je prvi put da je za dopredsjedničkog kandidata Republikanske stranke izabrana žena, i tek drugi put da je jedna žena izabrana na taj položaj. Geraldine Ferraro bila je prva žena-dopredsjednička kandidatkinja, kada ju je 1984. godine za taj položaj odabrao demokratski predsjednički kandidat Walter Mondale, no te je godine pobjedio republikanac Ronald Reagan.

Sarah Palin istaknula je svoj status žene-kandidata kad se pojavila na izbornom skupu sa senatorom McCainom, dan nakon završetka Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Denveru u Koloradu, aludirajući pristašama senatorice Clinton da sada daju svoju podršku republikanskom timu.

"Ovog je tjedna u Denveru s pravom zamijećeno da je Hillary ostavila 18 milijuna ‘pukotina,’ odnosno glasova za Hillary Clinton, u najčvršćem ‘staklenom stropu’ u Americi, no pokazalo se da žene u Americi još nisu završile. Mi možemo razbiti taj stakleni strop jednom zauvijek."

Izgleda da i Senator McCain pokušava umanjiti zabrinutost glasača, u njegovom slučaju - o njegovim godinama. Ako bude izabran, u vrijeme polaganja predsjedničke prisege imat će 72 godine. Sarah Palin pohvalila je McCainovu vojnu službu u Vijetnamu i rekla da on posjeduje vanjsko-političko iskustvo potrebno za položaj predsjednika, kao i političku neovisnost nužnu za promjenu načina na koji funkcionira Washington.

"Niti jedan američki čelnik nije imao tako jasne kvalitete niti je jasno zaprijetio ustaljenoj politici Washingtona kao što je to učinio senator McCain. Ovo je trenutak kada su principi i politička neovisnost puno važniji od same stranačke opredjeljenosti, a ovo je čovjek koji je uvijek bio na raspolaganju svojoj zemlji, ne samo svojoj stranci."

Politički analitičari kažu da ovaj McCainov izbor predstavlja veliki politički rizik – izabrao je relativno nepoznatu osobu u američkoj politici, što je izbor suprotan onome za demokratskog dopredsjedničkog kandidata, Joea Bidena, washingtonskog vetarana sa širokim rasponom iskustva na vanjsko-političkom planu. Nakon objave McCainovog izbora, predsjednik Bush je izjavio da je to dokaz da američki građani mogu vjerovati Johnu McCainu kad se radi o donošenju mudrih odluka.

XS
SM
MD
LG