Linkovi

40 do 50 posto privatnih tvrtki u zemljama u razvoju u vlasništvu ili pod upravom žena


Istraživanja pokazuju da je oko 40 do 50 posto privatnih tvrtki u zemljama u razvoju u vlasništvu ili pod upravom žena. Ove su tvrtke umnogome doprinjele stvaranju novih radnih mjesta, smanjenju siromaštva te promicanju prava žena. No, mnoge žene, koje se okušaju u takozvanom muškom svijetu, često nailaze na prepreke u obliku diskriminacije i zakona koji su protiv njih. Agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj UNCTAD vodi program pod nazivom EMPRETEC koji obučava mlade poduzetnike u zemljama u razvoju, žene i muškarce, kako bi naučili vještine potrebne za proširivanje svojih poslova.

Sapphira Nyabunwa je 39-godišnja samohrana majka iz Ugande, koje je pretočila svoje uživanje u čišćenju u vrlo uspješan biznis. Sa sjedištem u Kampali, glavnom gradu Ugande, Safi Cleaning Services nudi profesionalne usluge čišćenja, koje uključuju i održavanje vrta, odvoženje smeća, prskanje protiv štetočina, kemijsko čišćenje, te pranje rublja. Neki od njenih klijenata uključuju i velike korporacije, bolnice, Ujedinjene narode, te privatne humanitarne organizacije.

Tvrtka, koju je osnovala 1996. godine, ima mjesečni prihod od 88 tisuća dolara i zapošljava više od 800 ljudi iz cijele zemlje.

No, Nyabunwa kaže da nije bilo lako postići ovakav uspjeh. Kada je završila srednju školu, nije bila primljena na fakultet, izgubila je posao u banci, a njen prvi poduzetnički pothvat propao je, jer se, kako kaže, ona I njen poslovni partner nisu oko ničega mogli dogovoriti. Nakon toga odlučila je sama krenuti u biznis. “Registrirala sam novu tvrtku, Safi Cleaning Services. U to vrijeme s radom je počeo EMPRETEC program Ujedinjenih naroda. Pokazali su interes za mene, i obučili me. Naučila sam kako voditi kompaniju, kako opet ne bih učinila iste pogreške.”

Ovaj program koordinira mrežu centara u 27 zemalja u razvoju kako bi promovirao poduzetništvo. Direktorica EMPRETEC programa Fiorina Mugione izjavila je za Glas Amerike da se polaznike ovih programa osposobljava u unaprijedjivanju svojih biznisa. “Stavljamo ih u situacije u kojima se mogu naći kad upravljaju tvrtkom, tako da moraju rješavati razne izazove. Od prvog dana, svaki poduzetnik mora izabrati ideju za biznis, te u narednih 10 dana razviti poslovni plan, nakon čega moraju imati gotov plan, i prodati svoj proizvod ili uslugu i ostvariti profit.”

Mugione kaže da žene u mnogim zemljama u razvoju trebaju dodatnu pomoć, budući da često nailaze na pravne prepreke koje ih spriječavaju u stvaranju vlastitih tvrtki. “U nekim zemljama ženama je potreban mužev pristanak za pojedine pravne postupke. U nekim drugim pak zemljema, žene nemaju pravo na nasljedstvo, niti mogu biti vlasnice zemlje. Dakle, važno je uvidjeti da za mnoge žene u poslovnom svijetu još uvijek postoje brojne prepreke.”

Ove godine, UNCTAD je predstavio nagradu za poslovne, kako bi potaknuo poduzetnice u zemljama u razvoju. Ovom se nagradom žele stvoriti uzori za sve one žene koje se žele baviti poduzetništvom. Sapphia Nyabunwa osvojila je dugo mjesto, a njena se 13-godišnja kćer ponosi uspjehom svoje mame. “Sretna sam da je ona dobila ovu nagradu, jer je mnogo radila na stvaranju svoje tvrtke. Pomogla je mnogim ljudima koji nisu imali prilike u životu, koji nisu imali posao, niti obrazovanje. Ona im je dala poslove.”

Marina dodaje da želi ići majčinim stopama, i jednog dana imati svoj hotel, voditi svoj biznis, sličan onome kojeg vodi njena majka. Ambicija Sapphire Nyabunwe nema granica.Trenutno gradi zgradu od devt katova, i kaže da bi voljela ući u posao industrijskog kemijskog čišćenja, te se baviti iznajmljivanjem posteljine za hotele.

XS
SM
MD
LG