Linkovi

"Obama Nation" i "The Real McCain" - dvije knjige o američkim predsjedničkim kandidatima


Ovaj tjedan održana je Nacionalna Konvencija Demokratske stranke na kojoj je Barack Obama i službeno nominiran kao predsjednički kandidat te stranke. U ponedjeljak Republikanska stranka počinje svoju konvenciju na kojoj će nominirati Johna McCaina. Uoči stranačkih konvencija američke knjižare bile su preplavljenemnoštvom knjiga o ovoj dvojici predsjedničkih kandidata. Danas predstavljamodvije knjige koje se izrazito kritički odnose prema senatorima Obami i McCainu – Obama Nation i The Real McCain.

Sredinom ovog mjeseca čak tri knjige o senatoru Baracku Obami popele su se među prvih deset najprodavanijih knjiga u Sjedinjenim Državama.Kontroverzno djelo Jeromea Corsija Obama Nation popelo se na prvo mjesto non-fiction bestsellera New York Timesa gdje je ostalo sve do danas. Ova knjiga žestoko se suprotstavlja izboru Baracka Obame za sljedećeg predsjednika i optužuje ga, između ostalog za "ekstremno ljevičarenje", duboke veze s "islamskom i radikalnom politikom",te korištenje narkotika u prošlosti i veze s korumpiranim pristašama. Knjiga je naišla ne žestoke kritike, a većina recenzenata zamjera joj da sadrži mnoge činjenične pogreške, da je rasno nedovoljno senzitivna, te da je zapravo "politički napad" koji se sastoji od blaćenja Obame, lažnih navoda i glasina. Knjiga također u velikoj mjeri spori Obamine navode o njegovom ocu koje je iznio u svojoj autobiografiji.

"Obama predstavlja svog oca kao junaka, a istina je da je njegov otac bio poligamist i alkoholičar. Kad je sreo Obaminu majku i oženio se s njom na Havajima već je napustio jednu obitelj u Africi. Nikad nije otkrio informaciju da se nije razveo od svoje afričke supruge. Janužno ne bih koristio grijehe njegova oca protiv Baracka Obame, ali on je to sam iznio u svojoj knjizi u krivom svjetlu i od toga napravio svojevrsnu srž svoje biografije. Ono što u svojoj knjizi pokušavam reći jest da Obama nije predstavio oca u pravom svjetlu," kaže autor Jerome Corsi.

Knjige o Johnu McCainu nisu ni izbliza doživjele takav uspjeh. Nijedna knjiga o životu ovogsenatora iz Arizone nije se popela ni među prvih sto najprodavanijih knjiga. Autor knjige The Real McCain – Pravi McCain – Cliff Schecter tvrdi da je svojim djelom htio podsjetiti čitatelje i američke birače tko je uistinu senator John McCain – povlađivač koji zauzima različita stajališta o istom pitanju i kaže bilo što za što vjeruje da će mu pomoći da se uspne na sljedeću političku stepenicu.

"On je puno složenija osoba od onog u što nas mediji uvjeravaju. Sasvim sigurno nije čovjek koji uvijek sve kaže izravno, niti je reformator, niti je politički neopredijeljen o čemu nam mediji neprestano pričaju – da se osvrnemo tek na nekoliko klišeja koji se često čuju. Vrlo često mijenja svoja stajališta iz čisto političkih razloga, primjerice o vanjskoj politici, poreznoj politici, o pravu na pobačaj itd. Jednom je u jednoj televizijskoj emisiji na početku tvrdio da se protivi tzv. civilnim bračnim zajednicama, svojevrsnom surogatu za istospolne brakove, da bi za pola sata pri kraju iste emisije izrazio podršku takvim zajednicama," kaže autor ove knjige, Cliff Schecter.

Jedan od znakova nesrazmjera u popularnosti knjiga o ovoj dvojici kandidata možda bi se mogao mjeriti i činjenicom da se na najvećoj online knjižari na svijetu Amazon.com, preko tisuću čitatelja odlučilo ostaviti komentare o knjizi Obama Nation, dok ih je krajem ovog tjedna tek 28 komentiralo djelo The Real McCain.

XS
SM
MD
LG