Linkovi

Dan za povijest


Nogometni stadion u Denveru danas ulazi u američku političku povijest, jer na njemu demokratski senator Barack Obama treba prihvatiti nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država, kao prvi Amerikanac afričkog podrijetla. Imat ce točno 76 i pol tisuća svjedoka.

Dok se to ne dogodi vratimo se na sinoćnja zbivanja na konvenciji Demokratske stranke i bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu koji je odmah na početku svog govora, vrlo jasno i glasno dao punu potporu Baracku Obami.

“Sve što sam naučio u svojih osam godina kao predsjednik i sve što sam radio nakon toga u Americi i diljem svijeta, uvjerilo me je da je Barack Obama čovjek za ovaj posao.“

Prije toga delegati Demokratske stranke, svaka savezna država posebno, dali su glasove senatoru Obami, što je objavila njegova dojučerasnja politička suparnica Hillary Clinton.

Senator Joe Biden je zatim prihvatio stranačku nominaciju za dopredsjednika, a u stravstvenom govoru često se prisjećao svog dugogodišnjeg prijatelja, a sada republikanskog predsjedničkog kandidata, Johna McCaina:

“On je glasao 19 puta protiv zagarantirane minimalne nadnice, za ljude koji jedva preživljavaju od plaće do plaće. To nije promjena. To je nastavak iste politike. Jasno je što nam treba na ovim izborima. Ovakva vremena traže više od dobrog vojnika. Treba nam mudar čelnik.”

A, onda veliko iznenađenje za sve u prepunoj dvorani Pepsi centra - Barack Obama se po prvi put pojavio na konvenciji što je izazvalo pravu erupciju oduševljenja, emocija, od osmijeha do suza. Baracka Obamu ćemo i gledati i slušati mnogo duže večeras kada treba prihvatiti stranačku nominaciju za predsjednika. Zanimljivo - upravo se danas navršava 45 godina od čuvenog govora Martina Luthera Kinga Jr. "...I have a dream...", u kojem je rekao kako sanja da su svi Amerikanci isti. Barack Obama svoj san ostvaruje danas.

XS
SM
MD
LG