Linkovi

Denver: Barack Obama i službeno nominiran kao predsjednički kandidat


Na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Denveru Barack Obama i službeno je nominiran za stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima, čime je postao prvi Amerikanac afričkog podrijetla kojeg jedna od glavnih američkih stranaka nominira za predsjednika. Konvenciji u Denveru sinoć su se između ostalih obratili i bivši predsjednik Bill Clinton, senator Edward Kerry i Obamin dopredsjdnički kandidat Joseph Biden.

Nakon što je bivša suparnica za stranačku nominaciju Baracka Obame Hillary Clinton pozvala jučer svoje delegate da glasuju za senatora iz Illinoisa, dvoranom se prolomio urnebesni pljesak. Konvencija je jučer službeno nominirala i dopredsjedničkog kandidata Josepha Bidena, koji je poslije toga održao i govor kojim je nominaciju prihvatio.

U svom strasno govoru, senator Biden je rekao da će on i Obama biti "u službi svakog Amerikanca koji pokušava učiniti pravu stvar".

Joseph Biden: Izbor na ovom glasovanju je jasan. Ova vremena traže više od toga da se bude dobar vojnik, traže mudrog čelnika. Čelnika koji je u stanju učiniti promjenu. Promjena koji svi znamo da trebamo. Barack Obama će donijeti tu promjenu.

Bivši predsjednik Bill Clinton u svom je govoru rekao kako ga je osam godina u Bijeloj kući i ono što je radio poslije uvjerilo kako je Obama odličan kandidat za predsjednika, dodajući kako je senator iz Illinoisa spreman da predvodi Sjedinjene Države i ponovno uspostavi američko čelništvo u svijetu.


Bill Clinton: On ima nevjerojatnu sposobnost da inspirira ljude. Da nam poveća nadanja i da nas okupi oko zajedničkih ciljeva. Ima inteligenciju i radoznalost koja je potrebna svakom uspješnom američkom predsjedniku. Njegova politika o ekonomiji, porezima i zdravstvenoj zaštiti daleko je nadmoćnija republikanskoj alternativi.

Ubrzo nakon govora Josepha Bidena, nenajavljeno se na pozornici pojavio i Barack Obama. Rekao je da je ponosan što ima uza sebe na svom putu ovog senatora iz Delawarea. Demokratski predsjednički kandidat također se zahvalio senatorici Hillary Clinton i njenom suprugu Billu Clintonu na podršci.

XS
SM
MD
LG