Linkovi

Visoke cijene nafte - poticaj naftnim kompanijama za eksploataciju starih naftnih polja


Cijena nafte pala je oko 20 posto posljednjih tjedana, ali je još uvijek više nego dvostruko veća nego li je bila prije svega nekoliko godina. Visoka cijena nafte dala je poticaj naftnim kompanijama da ponovno razmotre eksploataciju sa starih naftnih polja koja su davno napuštena jer tada nisu bila profitabilna. Kako iz Austina u Teksasu javlja Greg Flakus, nova tehnologija omogućava vađenje više nafte iz starih naftnih polja.

Na udaljenom pašnjaku u blizini gradića Dew, u Teksasu, radnici rade non-stop kako bi izvukli naftu iz naftnog polja za koje se prije nekoliko desetljeća smatralo da je potpuno ispražnjeno. Sada, s visokim cijenama nafte kao poticajem, kompanije koriste nove tehnike i opremu za eksploataciju nafte. Predavač na Geološkom fakultetu Sveučilišta Teksasa i nekadašnji direktor Američkog geološkog zavoda. Charles Groat, u starim naftnim poljima vidi veliku priliku za domaće naftne kompanije:

"S novim tehnologijama može se izvaditi dodatnih 20 do 30 posto nafte i poširiti dimenzije naftnog polja. Nagon za uspješnim poslom dovodit će ljude na ovakva naftna polja sve dok budu mogli zarađivati na taj način i ne primjećujem nikakve naznake da bi se to uskoro moglo promijeniti."

Jedan od poduzetnika koji se priprema na ponovno eksploatiranje nafte jest Jim Baldauf iz tvrtke Apex Resources. On kaže da su brojni dijelovi Teksasa bili prekriveni naftnim crpkama prije 80 godina kad je bilo relativno lako ispumpati naftu. No, kako kaže, ta su vremena davno prošla i eksploatacija nafte iz tih bušotina sada je skuplja i teža. Baldauf kaže da je jedan od problema što se nafta obično skuplja u vertikalnim sedimentima stijena koje je teško pogoditi:

"Ako pokušavate pogoditi vertikalni sediment s naftom, izgledi vam ne idu na ruku. jerojatnije da ćete pogoditi jednu ili drugu stranu."

No Baldauf dodaje da su nove, horizontalne tehnike bušenja učinile takvu naftu dostupnom. Sjedinjene Države proizvode više od osam milijuna barela nafte dnevno iz svojih vlastitih izvora no zemlja troši više od 20 milijuna barela na dan koje uvozi iz inozemstva. Unatoč više desetljeća napora za razvijanjem alternativnih izvora energije Charles Groat kaže da će ljudi trebati naftu i prirodni plin još desetljećima. Premda je teksaški naftaš Jim Baldauf prepoznaje da Sjedinjene Države neće još dugo moći nastaviti konzumirati naftu na ovaj način. Iz tog razloga on vozi manji automobil na hibridni pogon:

"Tradicionalno, teksaški naftaši voze Cadillac, zar ne? No vjerujem da ćete pronaći sve više nas koji dižu ruke od Cadillaca kako bi vozili automobile s manjom potrošnjom goriva."

Baldauf je također suosnivač Udruge za proučavanje naftnog vrhunca. Teorija je da je vrhunac eksploatacije nafte jako blizu i da će nakon toga natfe biti sve manje, kao što se dogodilo s proizvodnjom nafte u Sjedinjenim Državama 1970-tih godina. Skeptici pak vjeruju da još uvijek ima dosta nafte koju treba otkriti premda priznaju da će njena eksploatacija biti znatno skuplja. Ako se potvrdi teorija o vrhuncu eksploatacije nafte cijene crnog zlata dodatno će rasti što će biti novi poticaj da se traga za svakom kapi nafte, kako u starim naftnim poljima tako i u novim nalazištima.

XS
SM
MD
LG