Linkovi

Poznavanje vanjske politike nije jedina jaka strana Josepha Bidena


Senator iz Delawarea Joe Biden uživa ugled vanjskopolitičkog stručnjaka s praktičnim iskustvom u brojnim krizama diljem svijeta. Ted Kaufman je član Upravnog odbora medijskih programa američke vlade koji nadgleda, među ostalim, i rad Glasa Amerike. 19 godina bio je predstojnik ureda senatora Bidena.

Kaufman kaže da stručnost na području vanjske politike nije i jedina jaka strana senatora Joe Bidena. "Najvažnije što on pridonosi kao dopredsjednički kandidat je činjenica da je kvalificiran da bude i predsjednik države. Kada su se analizirali potencijalni dopredsjednički kandidati, partneri za Baracka Obamu, uvijek su bili stavljeni u različite kategorije. Ovaj dolazi iz vrlo važne savezne države. Ovaj pak ima dobre veze s važnom interesnom grupom. No, uvijek se spominjalo ime Joe Bidena. Ako se slučajno nešto dogodi Baracku Obamu, Biden je spreman i kvalificiran da zauzme njegovo mjesto. Izbor Joe Bidena kaže nešto važno i o Baracku Obami – njemu je najvažnije da učini nešto pozitivno za Ameriku i za svijet. Nije isključivo zainteresiran da pošto-poto dođe na predsjednički položaj".

Neki analitičari kažu da je jedan od glavnih zadataka dopredsjedničkog kandidata – napadati izbornog protivnika, u ovom slučaju republikance. Larry Sabato, politolog sa Sveučilišta Virginije, kaže da je do sada konvencija Demokratske stranke bila prilično 'mlaka'. 'Demokrati moraju početi oštrije napadati, kritizirati Republikansku stranku i njezina predsjedničkog kandidata, Johna McCaina. Moraju ga identificirati s razmjerno nepopularnom administracijom Georgea Busha' – kaže Sabato. Kada je u pitanju Bill Clinton, poznato je da bivši predsjednik baš nije bio zadovoljan načinom na koji se Barack Obama odnosio prema njegovoj supruzi, Hillary, tijekom stranačkih izbora proljetos.

Larry Sabato kaže da će zato u Denveru svi pozorno pratiti kako se ponaša Bill Clinton. "Svi će mjeriti njegove riječi. Bill Clinton nije bio zadovoljan kako je Obama tretirao njegovu suprugu. On i njegovi suradnici medijima su stalno slali negativne komentare o Obami koji su potjecali od ljudi koji su bliski Hillary. Prema, tome, u Denveru će se Clintonove riječi pažljivo mjeriti. No, Bill Clinton je svjestan da je pod svojevrsnim mikroskopom. Iskazat će entuzijazam za Baracka Obamu – dok ga snimaju kamere".

Senatorica Hillary Clinton preksinoć je pozvala na stranačko jedinstvo – odnosno zatražila je od svojih pristaša da bez rezerve podrže kandidaturu Baracka Obame.

XS
SM
MD
LG