Linkovi

Hillary Clinton: 'Barack Obama moj je predsjednik'


Na drugom danu Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Denver skupu su se obratili brojni govornici, a glavni govor održala je bivša američka prva dama, i stranačka suparnica Baracka Obame u borbi za nominaciju, senatorica Hillary Clinton..

Većina uglednika Demokratske stranke kritizirala je u svojem obraćanju skupu administraciju predsjednika Busha i isticala važnost toga da njihov kandidat senator Barack Obame bude izabran u studenome. Bivši guverner Virginije Mark Warner je rekao da je najvažnija stvar s kojom je zemlja sučeljena "utrka za budućnost, a u njoj se neće pobijediti s predsjednikom koji je zaglavio u prošlosti". Guverner Pennsylvanije Ed Rendell rekao je delegatima da je administracija predsjednika Busha prekršila sva obećanja koja je dala 2000. godine i dopustila velikim naftnim kompanijama da diktiraju američku energetsku budućnost.

Dvostruki predsjednički kandidat i kongresnik hrvatskog podrijetla iz Ohioa Dennis Kucinich pozvao je Amerikance "na buđenje" i sručio se na aktualnu administraciju rekavši "da kad bi postojala olimpijada za zavođenje javnosti, pogrešno upravljanje i nezakonito korištenje sredstava, ova bi administracija osvojila zlato".

Glavna govornica večeri Hillary Clinton u svom je govoru rekla da bi republikanski kandidat John McCain nastavio politiku administracije predsjednika Busha. "John McCain je moj kolega i moj prijatelj. Služio je časno i hrabro našoj zemlji, ali mi ne trebamo još četiri godine posljednjih osam godina. Još gospodarske stagnacije i manje pristupačne zdravstvene zaštite. Više cijene benzina i manje alternativne energije. I više radnih mjesta poslano u inozemstvo".

Senatorica Clinton zatražila je od delegata i cijele stranke da se ujedine iza Baracka Obame i izaberu ga za predsjednika, rekavši kako si Demokratska stranke ne može priuštiti da izgubi ni nijedan glas. "Niste tijekom posljednjih 18 mjeseci radili tako naporno, ili izdržali proteklih osma godina, da biste ponovno patili s neuspjelim čelništvom zemlje. Zato – ćemo reći NE Johnu McCainu. Barack Obama je moj predsjednik. Večeras od vas tražim da upamtite zašto se održavaju predsjednički izbori".

Bivša prva američka dama u svom je govoru također ustvrdila da je izbor Baracka Obame imperativ jer će on povesti zemlju naprijed. Republikanska stranka održava svoju konvenciju sljedeći tjedan.

XS
SM
MD
LG