Linkovi

Film Tjedna: 'The Rocker'


Koji tinejđer nije sanjao da postane rock zvijezda? No, kolikom broju odraslih se pruži prilika da se vrate tom snu i ostvare ga? Upravo se to dogodi bivšem bunjaru po nadimku 'Riba' u novoj komediji redatelja hita iz 1997. – The Full Monty. Alan Silverman za nas je pogledao film "The Rocker".

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, 'Riba' je bio bubnjar heavy-metal sastava Vesuvius, koji je taman bio u usponu. No, upravo kad je trebalo doći do velikog uspjeha, Riba dobije otkaz iz sastava jer je direktor njihove kompanije za izdavanje ploča želio da njegov nećak svira bubnjeve. Vesuvius se domogao svjetske slave, a Robert Fishman – što je pravo ime našeg Ribe – je svoje rokerske snove ostavio iza sebe, zarekao se da nikad više neće svirati bubnjeve, i zaposlio se na nekom uredskom poslu. Prošlo je dvadeset godina. Njegov nećak, tinejđer, ima sastav s angažmanom za sviranje na maturalnoj zabavi. No, bubnjar sastava je izbačen iz škole i ne može svirati. Očajni tinejđer obraća se svom 'ujaku Robu'.

Rainn Wilson – poznat iz američke verzije slavne televizijske serije "Ured" – glumi 'Ribu': "Postoji trenutak u životu bilo koga kad treba nešto iz prošlosti ostaviti iza sebe da bi se živio život u sadašnjosti. Riba to uspije iskusiti 'na veliko'. Svi mi imamo stvari koje priželjkujemo da su nam se dogodile: Da mi se dogodilo to-i-to, moj bi život bio potpuno drugačiji … No, dođe trenutak kad si čovjek kaže: Ovo je moj život i trebam ga živjeti sada!"

I tako 'ujak Rob', odnosno negdašnji 'Riba', svira sa sastavom svog nećaka, ali se proba odvija na za njega slabo shvatljiv način: povezani preko interneta, članovi sastava sviraju pred web-kamerama. No, ujaku Robu se čini da je to samo mikrofon, te se – s obzirom da mu je u stanu jako vruće – raskomoti. Video golog ujaka za bubnjevima zakratko se nađe na Internetu i odjednom sastav s golim bubnjarom postaje pravi fenomen.

Nije slučajnost da je prvi filmski hit redatelja Petera Cattanea – The Full Monty - prikazivao obnažene malo punašnije Engleze koji su ostali bez posla i latili se plesanja. Međutim, prava veza između dva filma je – prema Cattaneu – odnos likova prema glazbi: "U stvaranju Rockera najviše mi se svidjela glazbena strana priče. Strašno se volim poigravati s kombinacijama glazbe i slika, zato mi je glazbeni dio filma jako drag. To je i u korijenu filmova kao što su 'Čarobnjak iz Oza' i 'Pjevajući na kiši'. Glazba i pokretne slike – to je čarolija filma!"

U ostalim ulogama pojavljuju se: Josh Gad kao nećak, Emma Stone i pop pjevač Teddy Geiger kao članovi nećakovog sastava, te Cristina Applegate kao mama jednog od njih koja je i sama nekad sanjala o rokerskoj slavi.

Glazbu za film je skladao Chad Fischer.

XS
SM
MD
LG