Linkovi

Dr. Michael White: "Blue Crescent"


Dr. Michael White je bio nesto pripravniji od drugih kad je Katrina udarila o obalu Louisiane, 29. kolovoza 2005. godine. Ipak, morao je, u evakuaciji s drugima, napustiti grad u kojemu zivi 53 godine. Po povratku, nasao je svoj dom i sve u njemu unisteno od poplave – nestale su tisuce knjiga, CD-va, vrpci i albuma, nestali snimljeni intervjui s nizom njuorleanskih glazbenih veterana, vrijedna zbirka od vise od 50 arhivskih klarineta od kojih je najstairji primjerak bio iz 90-ih godina 19. stoljeca, rijetki originalni notni zapisi....

No, umjesto da ocajava i place nad svim sto je nestalo, dr. White se fokusirao na ono sto je u jazzu pozitivno...

"Shvatio sam jos prije nekog vremena da je jazz, onda kad je nastao, odrazavao osjecaje i zivotna iskustva onih koji su ga i stvorili. Moj zivot danas... gledajte... prosao sam kroz 60-e, dozivio i prozivio mnogostosta drugoga... Katrina je jos jedno takvo iskustvo. Osjecaji, emocije koje je ona izazvala, ucinak koji je imala, i ne samo na mene osobno, vec na cijelu zajednicu New Orleansa, te emocije sam sada prenio u glazbu."

"Katrina je bila kao smrt, zivot poslije nje nikad vise nece biti isti. Ali to je i prilika za ponovno radjanje. Osjecam kao da sam se ponovno rodio, data mi je nova prilika, ucim sve iz pocetka. Sve ono sto smo do tada imali, sto smo radili, ljudi, mjesta... sve se to promijenilo. Dinamika se promijenila. Svi smo patili, na nacin koji je tesko opisati. Svi smo puno izgubili – domove, veliki broj ljudi i poslove, prihode, izgubili smo clanove obitelji, prijatelje, povezanost zajednice. Zivot se sada zivi na jednoj drugoj razini egzistencije."

Dr. White se ipak ubrzo opet vratio pisanju glazbe i naslo se dovoljno materijala za izdavanje njegovog prvog albuma od vremena Katrine, albuma pod naslovom “Blue Crescent.” Zadnja an albumu pjesma je s pozitivnim notama, jedna koju obicno ne asociramo sa jazz-zvucima New Orleansa...

"Will the Circle Be Unbroken tradicionalna je himna, ali dobro se uklapa i dobro zvuci u “brass-band” stilu New Orleansa. Zelio sam album zakljuciti jednom koja “marsira” dalje, u buducnost, ispunjena optimizmom, zivahnog tempa."

Dr. Michael White jedan je od ovogodisnjih dobitnika nagrade udruge National Endowment for the Arts. Aktivni je clan koalicije SaveNetRadio koja radi na ocuvanju jazza na Internet radiju.

XS
SM
MD
LG