Linkovi

Nova nada u borbi protiv virusa HIV


Liječnik Bob Grant sa Instituta Gladstone iz Kalifornije, objašnjava nam kako lijekovi koji su se pokazali uspješni u sprječavanju prijenosa HIV virusa sa majke na dojenče, mogu biti uspješni i u sprječavanju prijenosa virusa sa jedne osobe na drugu.

"Mi znamo da ti lijekovi uspješno sprječavaju prijenos virusa AIDSa sa majke na dojenče. Oni se danas rutinski primjenjuju u slučajevima HIV pozitivnih majki. A rezultati prikupljeni u prekliničkim studijama na majmunima pokazali su da ti isti lijekovi mogu spriječiti zarazu jedinke sa tim virusom."

Potaknut tim rezultatima, doktor Grant je otpočeo studiju u Peruu i Ekvadoru tijekom koje se homoseksualnim muškarcima koji nisu zaraženi, daju ovi lijekovi kao profilaksa.

"Prije započinjanja ovog profilaktičkog tretmana, sve učesnici su testirani na prisutnost virusa AIDSa kako bi se pokazalo da nisu zaraženi. Testirali smo ih nakon toga jedanput mjesečno."

Pojašnjava nam da je ovaj pristup bio jako važan da bi se spriječio razvitak otpornosti virusa na lijekove. Studija je još uvijek u tijeku i trebala bi trajati do 2010. godine. Ako se pokaže uspješnim, ovaj profilaktički tretman će biti još jedan način borbe protiv širenja ove smrtonosne bolesti.

XS
SM
MD
LG