Linkovi

Washington i Varšava potpisali sporazum o postavljanju dijela američkog protu-raketnog štita u Poljskoj


Sporazum o postavljanju dijela američkog protu-raketnog štita u Poljskoj u Varšavi su potpisali šefovi diplomacija dvije zemlje, Condoleezza Rice i Radek Sikorski.

Postavit će se 10 američkih raketnih presretača, u vojnoj bazi 180 kilometara od granice s Rusijom. Ovaj sporazum je izazvao ljutnju u Moskvi, a odnosi Rusije i Zapada su dodatno pogoršali, nakon što je Rusija napala Gruziju.

Na sastanku s poljskim predsjednikom Lechom Kaczyinskim, Condoleezza Rice je o raketnom sustavu rekla: "Riječ je o obrambenom sustavu koji nije usmjeren prema nekoj konkretnoj zemlji. On će pomoći da se suprotstavimo prijetnjama 21. stoljeća - poput dalekometnih raketa iz zemalja kao što su Iran ili Sjeverna Koreja."

Američka vlada odbacuje rusku tvrdnju da je obrambeni sustav u Središnjoj Europi prijetnja Rusiji. Za Poljsku sporazum ima dodatnu dimenziju, nakon ruske vojne akcije u Gruziji. Varšava ga smatra dodatnom zaštitom od mogućih ruskih prijetnji.

Sjedinjene Države i Poljska su o postavljanju raketnog sustava pregovarale dvije godine. Poljska vojska je od Amerikanaca, za uzvrat, dobila rakete Patriot. Washington se s tim poljskim zahtjevom složio tek prošli tjedan, nakon ruskog napada na Gruziju.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski je sporazum nazvao 'velikim uspjehom': "Rakete Patriot su naša zaštita od ruskih raketa."

Dan nakon postizanja sporazuma, ruski general Anatoly Nogovitsyn je izjavio da se 'Poljska izlaže napadu.' Rekao je da ruska vojna doktrina u takvoj situaciji dopušta korištenje nuklearnog oružja.

Poljska je inače dobila i vrlo snažnu potporu na jučerašnjem sastanku NATO saveza gdje su ruske prijetnje Poljskoj oštro kritizirane.

Sjedinjene Države su ranije postigle sličan sporazum s Republikom Češkom, o postavljanju radarskog sustava, koji je druga komponenta američkog raketnog obrambenog sustava u Središnjoj Europi.

XS
SM
MD
LG