Linkovi

Rodeo kao sredstvo poticanja lokalnog gospodarstva


Mali Abiquiu, na sjeverozapadu New Mexica, proslavila je na svojim platnima slikarica Georgia O’Keefe. Ljubicasta brda i pustinja koje poznajemo s njenih slika za zitelje ovog mjesta oduvijek su bili – ‘zemlja rodea’. Veceras, ljubitelji rodea slijevaju se sa svih strana drzave na novi rodeo-stadion, izgradjen sjeverno od Abiquiuja ....

Jedno od novijih rodeo-natjecanja, Abiquiu rodeo, brzo je postao veliki događaj u ovom dijelu New Mexica. Privukao je preko ovog vikenda vise od tisucu posjetitelja. Joe Kyle godinama je vec veliki propagator rodea u drzavi. Veceras je i njegov pastor – blagoslovit ce ga, prije pocetka odrzavanja disciplina, i izgovoriti molitvu za sudionike rodea. Da rodeo postaje sve vazniji i popularniji u New Mexicu potvrdjuje i Joe Kyle....

"Njegova popularnost kontinuirano raste, udruga Pro Rodeo Cowboy Association sve je prisutnija sa svojim aktivnostima i u New Mexicu."

Pro Rodeo Cowboy Association, udruga koju Kyle spominje, profesionalni je rodeo na najvisoj razini. Ali zasluge idu i organizaciji Rodeo Council of New Mexico koju je, 2005. godine, osnovao guverner Bill Richardson. Ideja je bila – pomoci gospodarstvu ruralnih dijelova drzave odrzavanjem i promicanjem rodeo-natjecanja.

Caroline Invicta Stevenson, aktivni clan organizacije, kaze da je jedan od ciljeva bio i ocuvanje nacina zivota americkog Zapada koji se polako poceo gubiti zadnjih desetljeca...

"Uglavnom zbog razvoja gradova. Rodeo je nacin zivota, predstavlja ono sto nogomet predstavlja mnogima od nase djece koja odrastaju u gradovima."

Rodeo Council je do sada dao cetiri i pol milijuna dolara za poboljsanje i modernizaciju starih rodeo-objekata, za povecanje broja natjecanja kao i za pokrivanje troskova odrzavanja rodeo-natjecanja.

Najveci uspjeh za organizaciju godisnji je Rodeo de Santa Fe koji je zapao u krizu, ali zahvaljujuci grantu organizacije Rodeo Council of New Mexico, u visini od 30.000 dolara, za novcane nagrade, dogadjaj je ove godine ponovno ozivio. Njegov direktor za marketing Chris Czymyrid kaze da je povecani fond za nagrade privukao dva puta vise natjecatalja nego godinu ranije, medju njima i neka od najvecih imena tog sporta.

Bez te novcane pomoci ostali bismo gdje smo bili, bez mogucnosti da se profiliramo na jednoj drugoj, visoj razini. Ovako, podvostrucio se broj natjecatelja, podvostrucio se broj gledatelja, podvostrucen je ekonomski ucinak, na rodeo-natjecanje jednako kao i na zajednicu.
Rodeo Council razmislja dugorocno. Caroline Invicta Stevenson se nada da ce New Mexico postati permanentnim mjestom za odrzavanje rodeo-natjecanja na razini osnovnih i srednjih skola. Organizacija je ulozila milijun dolara u razvoj programa na koledzima i u skolarine.

Sva ta nastojanja i privukla su paznju jednog mladog rodeo-natjecatelja koji se prijavio na rodeo Abiquiuja...

To je Laughlin O’Neal koji pokazuje svoje vjestine u krocenju divljeg konja. Laughlin je kauboj iz Australije, iz Brisbanea. U Albuquerque je stigao prije nekoliko dana, na svoj prvi rodeo u Sjedinjenim Drzavama.

"Koristit ce mojoj karijeri. Upoznao sam se s programom, vidio sto nude, saznao vise o treneru, dopalo mi se… Mislim da je moj izbor bio pravi, ovo je jako dobro mjesto."

O’Neal je u New Mexico dosao uciti kod poznatog rodeo-trenera pri koldezu Mesa, u mjestu Tucumcari, za koje ni vecina Amerikanaca nikad nije cula, a kamoli Australci. U Rodeo Councilu se nadaju da ce se i to promijeniti jednog dana, u bliskoj buducnosti, kad nova velika zvijezda rodea bude govorila da je vjestine natjecanja – krocenje konja, zigosanje stoke, itd., naucila u “rodeo drzavi” New Mexico.

XS
SM
MD
LG