Linkovi

Državna tajnica Rice: Pervez Musharraf - prijatelj Sjedinjenih Država


Netom nakon što je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf podnio ostavku, američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da će Sjedinjene Države i dalje surađivati s pakistanskom vladom u borbi protiv terorizma. Condoleezza Rice je gospodina Musharrafa nazvala prijateljem Sjedinjenih Država i pohvalila njegovu predanost ratu protiv islamskog ekstremizma. Rekla je da je predsjednik Musharraf odabrao ključni put borbe protiv talibana, al-Qaide i ostalih militanata koji prijete sigurnosti Pakistana i njegovih susjeda.

Državna tajnica Rice je dodala da će Sjedinjene Države i dalje zahtijevati od pakistanskih političkih čelnika da se usredotoče na zaustavljanje širenja ekstremizma, borbu s nestašicom hrane i energenata te poboljšanje gospodarske stabilnosti.

Pervez Mušaraf 'preživio' je brojne izazove – ustanak islamskih radikala, niz intriga na političkoj sceni Pakistana, čak i atentate.

Vlast je izgubio nakon što je protiv njega u parlamentu najavljen postupak opoziva.

Mušaraf je bio američki saveznik u ratu protiv terorizma, no Zapad ga je često kritizirao da na tom području ne čini dovoljno, pogotovo kada je u pitanju aktivnost radikalnih islamista u planinskim regijama uz granicu s Afganistanom.

Kod kuće pak, predsjednika su Mušarafa često kritizirali zbog dobrih veza s Bijelom kućom.

Oporba ga optužuje za kršenje zakona i ustava, nakon što je prošle godine uveo izvanredno stanje u Pakistanu.

Tome je prethodilo otpuštanje velikog broja sudaca, koji nisu bili spremni svojim odlukama podržati Mušarafljevu politiku.

XS
SM
MD
LG