Linkovi

Početak ruskog povlačenja iz Gruzije u ponedjeljak


Francuska je priopćila da je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev obećao početak povlačenja ruskih snaga iz Gruzije u ponedjeljak u podne. Takvo obećanje dano je u telefonskom razgovoru dvojice čelnika u subotu. Ured francuskog predsjednika priopćio je da je Nicolas Sarkozy upozorio Dmitrija Medvjedjeva na ozbiljne posljedice ukoliko Moskva ne ispuni obveze iz sporazuma o primirju.

Ruske snage u subotu su se počele povlačiti iz središta grada Igeoti, oko 50 kilometara od glavnog grada Tbilisija. Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u Washingtonu da sporazum o primirju traži povlačenje snaga obje strane na pozicije koje su držale prije izbijanja neprijateljstava 7. kolovoza. Prema tom sporazumu ograničen broj ruskih mirovnih snaga privremeno će ostati u nekim područjima do dolaska europskih promatrača.

Sjedinjene Države upozoravaju Rusiju da će nedavna agresija na Gruziju imati dugoročne posljedice na ruske odnose sa Zapadom. Američke državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da su nedavne akcije Rusije nanijele štetu izgledima Moskve za integraciju u zapadne institucije. Ona je istaknula da je ruska reputacija – kako je kazala - poderana te da je Zapad jedinstven u kritikama Rusije zbog njenog neprihvatljivog ponašanja u Gruziji.

Američki ministar obrane Robert Gates u odvojenom je intervjuu rekao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici razmatraju širok spektar akcija protiv Rusije. Prema njegovim riječima, ništa se ne isključuje pa ni izbacivanje Rusije iz skupine G8, negiranja ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju te nametanje novih financijskih sankcija. Oboje američkih dužnosnika upozorilo je da je prerano govoriti o konkretnom odgovoru Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG