Linkovi

Užurbana diplomacija oko krize u Gruziji


Američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da se ruske postrojbe moraju odmah povući iz Gruzije prema dogovoru o prekidu vatre koji su potpisale obje zemlje, dok je gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili na tiskovnoj konferenciji s gospođom Rice, u petak u Tbilisiju, izjavio da je potpisao taj dogovor nakon što je dobio 'pojašnjenja' od Francuza koji su isposredovali prekid vatre.

U Parizu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je objavio priopćenje u kojemu kaže da je sada otvoren put ka rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom bi kriza bila okončana.

Državna tajnica Rice ponovila je podršku Sjedinjenih država neovisnosti, teritorijalnom integritetu i demokratskom sustavu Gruzije.

Gruzijski predsjednik Saakashvili kaže da je Rusija planirala svoje vojne operacije sve otkako je NATO savez odgodio raspravu o članstvu Gruzije, u travnju ove godine. On kaže da velik dio Gruzije ostaje pod ruskom okupacijom, što je stanje koje njegova zemlja nikad neće prihvatiti.

Predsjednik Bush je u svojim komentarima nazvao Gruziju 'hrabrom demokracijom', rekavši da Rusija mora poštivati njezinu suverenost. On je također rekao da posvađani odnosi sa Zapadom nisu u interesu Rusije, te da 'zastrašivanje i prijetnje silom' nisu prihvatljiv način vođenja vanjske politike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel isto je naglasila podršku teritorijalnom integritetu Gruzije, te nazvala ruske poteze u toj zemlji neproporcionalnima. Ona je govorila nakon sastanka u Sočiju, ruskom crnomorskom ljetovalištu, s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim. Medvjedev je, sa svoje strane, izrazio sumnju da će stanovnici gruzijskih odmetnutih regija Abhazije i Južne Osetije ikad pristati da budu dio Gruzije.

XS
SM
MD
LG